Správné čtenářské návyky od dětství

Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka 2021/2022 je celostátní projekt, který má pomoci rozvíjet čtenářské návyky už od první třídy. V napajedelské knihovně se zapojili prvňáci z Napajedel, Pohořelic, Spytihněvi a Žlutavy.

„Právě v těchto březnových dnech k nám děti prvních tříd chodí na úvodní besedy k projektu. Seznámí se s knihovnou, naučí se vyhledávat vhodnou literaturu, poskládají puzzle, zahrají si pohádku Tři prasátka, obdrží průkazky do knihovny a vyberou si svoji první knížku.“ popisuje vedoucí knihovny Svatava Ondrášová.

Besedy budou pokračovat až do konce školního roku. Celý projekt zakončí slavnostní předání knížky Dubánek a tajný vzkaz od Kláry Smolíkové a fotografa Petra Václavka prvňáčkům.

Již tradiční akcí je v Napajedlích burza knih, která nese název Březen – měsíc knihy. Až do konce měsíce mohou lidé darovat knižní tituly, které jim zbytečně leží doma.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) sídlí v areálu KNTB v budově dřívějšího očkovacího centra.
Nová telefonní linka usnadní práci Krajskému asistenčnímu centru pomoci Ukrajině

Knížky „za hubičku“

Každé březnové úterý a čtvrtek od 14 do 17 hodin se pak v čítárně knihovny uskuteční jejich prodej. Knihy lze koupit za symbolických pět korun za kus.

„Burza je určena každému, kdo má doma už přečtené či nepotřebné knížky a chce je nabídnout jiným zájemcům. O nabízené knihy je každoročně velký zájem. Letos už burzu navštívilo 136 zájemců a 430 knih si našlo své nové majitele,“ uvedla Svatava Ondrášová.

„Dnes jsem tu našla knihy, které jsem ráda četla v dětství. Doufám, že se budou líbit vnukovi a bude si je se mnou chtít číst,“ řekla třiapadesátiletá čtenářka Miroslava Řiháková.

Letos se burza koná už po osmnácté. Původně byl výtěžek z prodeje knih využíván na obnovu Klášterní kaple v Napajedlích. Oprava kaple však skončila v roce 2016 a nyní výtěžek připadá Klubu kultury Napajedla, který mimo jiné provozuje právě i knihovnu Boženy Benešové.

Tým knihovny také dále pokračuje ve vlastním projektu s názvem Podvečerní setkání v knihovně (POSET) pro veřejnost. Na březen chystají povídání na téma Knihy pro nevidomé s ukázkami knih psanými Braillovým písmem.

V dubnu se sejdou na přednášce Evy Urbanové s názvem Tak co mám jíst. V květnu pak bude o své práci přednášet redaktorka a moderátorka Českého rozhlasu Zlín Věra Hotařová.

autorkou je stážistka Ivana Sochová