Takzvaný koláč," prozradil detaily, které dělají vítěze Josef Jurák z Dobrkovic, který ovládl třetí ročník koštu domácích klobásek a slivovice.

Dvě poroty vybíraly z 56 vzorků pálenek a 12 vzorků domácích klobásek.

Mezi pálenkami převládaly klasické trnky. Soutěžily však i pálenky z trneček, durancií, jablek, hrušek, meruněk, oskeruše, směs trnek a mirabelek a na soutěžní listině se objevila i grappa. Své vzorky si nechaly ohodnotit i starostové Březnice Josef Hutěčka a Břetislav Šuranský z Dobrkovic.

Z výsledků je patrné, že kromě dobrého vedení obcí jim jde také výroba vynikající slivovice.

Desáté, respektive šesté místo je v nabité konkurenci skvělý výsledek.

„Měl jsem kvas z trnek z Kyjova a tam se přeci jen ovoci daří asi lépe. Taky v něm nebyl ani gram cukru," uvedl druhý „na bedně" Karel Müller z Březnice.

Nejlepší pálenky

Josef Jurák, Dobrkovice

Karel Müller, Březnice

Jana Drobná, Strání

František Halíček, Březnice

Marian Valko, Bohuslavice

Nejlepší klobásky

Zdeněk Švajda, Březnice

Manželé Burdelovi, Březnice

Ivan Machala, Březnice

Martin Pospíšil, Hřivínův Újezd

Alois Kadlčák, Březnice