Mrak dýmu viditelný daleko za městem nenechal v klidu mnohé obyvatele Uherského Brodu. Řada z nich se ale doporučení záchranářů, aby nevycházeli, nedržela. "Hlášení jsem zachytila, je to katastrofa. Když jsme šli ven, byl mrak na druhé straně. Teprve po chvíli jej vítr stočil směrem k nám," uvedla asi čtyřicetiletá Broďanka, jež se do ulic vydala v doprovodu tří malých dětí.

Koncentrace škodlivých látek ve městě měří specialisté hasičů v místě požáru i přímo na náměstí. První výsledky ukázaly, že překročen byl pouze limit u oxidu uhelnatého v místě požáru. "Ostatní látky jsou pod limitem. Ve městě hasiči dokonce nezjistili překročení žádné hodnoty. Nepotvrdila se tak původní domněnka ohledně síry a dalších látek," sdělil Mitáček. Podle něho k těmto výsledkům přispěly zejména příznivé povětrnostní podmínky, kdy vítr neustále mění směr kouře.

Při zásahu byl zraněn jeden z profesionálních hasičů z Uherského Hradiště. Lékaři měli podezření, že se nadýchal nebezpečných zplodin a přehřál se mu organismus. Převezli ho proto na pozorování do uherskohradišťské nemocnice.

Hasiči s vypětím všech sil zatím zabránili rozšíření ohně na okolní provozní budovy společnosti. Uhasit požár se jim ale nedaří. "Nemáme moc dobré vyhlídky. Bude hořet velmi dlouho," řekl Mitáček. Hasiči proto vyhlásili třetí, nejvyšší stupeň pohotovosti. Veškeré použité prostředky fungují pouze krátkodobě. Mimořádně vysoké teploty, které jsou pod horní vrstvou, totiž záhy vysuší veškerá hasiva, dodal Mitáček.

K likvidaci požáru je podle něj potřeba zahrnout místo zeminou, pískem či jiným sypkým nehořlavým materiálem. S tím začala záchranářům pomáhat těžká technika záchranného praporu armády, který byl povolán z Bučovic. Večer intenzivně zaváželi požářiště. Pracovat mají společně s hasiči až do rána. Na likvidaci požáru se podílí asi 15 jednotek profesionálů i dobrovolníků. Příčinu požáru zatím nebylo možné stanovit ani předběžně, ohledání místa činu bude možné až v dalších dnech.

Požár ve firmě na recyklaci pneumatik způsobil i dopravní komplikace. Místo neštěstí leží na okraji města ve směru na obec Vlčnov. Celé odpoledne a večer bylo okolí uzavřeno pro automobily i pěší. Dopravu na výpadovkách řídila policie, aby mohly přednostně projíždět cisterny s vodou a nákladní auta se zeminou.

Česká zbrojovka Uherský brod kvůli obavám z požáru dočasně zastavila část výroby, sdělil ČTK mediální zástupce firmy Michal Moroz.

O možném nebezpečí v podobě zplodin byli podle Mitáčka informováni obyvatelé Uherského Brodu, Šumic a dalších šesti obcí. "Varovali jsme občany, ať nevycházejí, neotevírají okna a chrání děti i seniory," uvedl. "Máme tady krajského hygienika, občany průběžně informujeme. Zatím nám přejí rozptylové podmínky. Věřím, že nebezpečí lidem nehrozí," dodal starosta Uherského Brodu Ladislav Kryštof.

Pneumatiky obsahují elastomery, plniva, změkčovače a další přísady. Při hoření se z nich podle osloveného hygienika uvolňují zplodiny, jež mohou podráždit sliznice. Mohou vyvolat pálení očí a kašel. V mizivém množství se uvolňují rakovinotvorné dioxiny, ale rychle se rozptýlí v ovzduší. Záleží na směru větru, vlhkosti vzduchu a jeho tlaku.