Na nekončící problémy upozorňuje velitel brodských strážníků Libor Kubiš. Nekázeň se podle něj nejčastěji objevuje u školáků.

„Naskytly se nám pohledy na děti, které se na přechodě ani nerozhlédly a vstoupily do silnice. Řidič pak před nimi musel doslova zaflokovat,“ upozornil na stále aktuální potíže Kubiš.

Bezpečí na silnicích podle něj závisí pouze na chování lidí a jejich kázni. Snaha policistů proto spočívá hlavně ve výchově. „Ráno dohlížíme na dopravu u škol. Napomínáním se pokoušíme o prevenci, aby si všichni zvykli rozhlédnout se na přechodě,“ doplnil Kubiš.

S ním souhlasí i řada řidičů. „Brodem jezdívám často pracovně autem. Na děti si dávám vždycky větší pozor než na dospělé. Radši přibrzdím, než se účastnit nějakého neštěstí,“ prozradil své návyky Jakub Struhelka z Uherského Hradiště.

Nejlepším pomocníkem ve výchově dětí je podle staroměstského strážníka Miroslava Noska osvěta. „Už několik let děláme pro prvňáčky v družině speciální besedy. Zavedeme žáčky na přechod a ukazujeme jim, jak se správně chovat s kolem, bez kola a podobně,“ poznamenal Nosek. Díky besedám se podle něj problémy se špatným přecházením dětí ve Starém Městě téměř neobjevují.