Pandemie sice pozastavila aktivity ve všech zmiňovaných oblastech, místní se však již nyní těší a připravují na to, až v klidnějších dobách budou moci opět přivítat své návštěvníky.

ŽIVOT V POHYBU

Město protíná páteřní cyklostezka Bevlava a obklopuje krásná okolní příroda. Brumov-Bylnice je také městem sportu. „V tomto směru máme opravdu co nabídnout. Máme mnoho sportovišť,“ říká starosta Kamil Macek.

Lidé mohou využívat nejen fotbalové hřiště, ale i hokejový stadion, tělocvičny, vnitřní bazén či bike park. K dispozici je i venkovní bazén, který je součástí sportovního a rekreační areálu s beach volejbalovým hřištěm.

Tento areál (ve zkratce SARA), který je v provozu v létě, navazuje přímo na zmiňovanou cyklostezku Bevlava.

„Naopak v zimních měsících, když nám to počasí dovolí, udržujeme rolbou běžecké tratě třeba i na části cyklostezky. Pro děti zase máme dětský vlek. Kromě toho již mnoho let spolupořádáme závody, jako jsou například Hradní běžka, Hradní okruh, Hložecká desítka, Valašský triatlon a další,“ vyjmenoval starosta.

Podle Kamila Macka jsou v Brumově-Bylnici úspěšní a akční i dobrovolní hasiči, kteří se věnují požárnímu sportu i výchově svých mladých nástupců.

„V našem městě je opravdu mnoho sportovních klubů. Ať se již jedná o hokejový a fotbalový klub, či naše bikery. Ve městě jsou činné i další organizace. Díky těmto nadšencům a za finanční podpory města jsme neustále v běhu, neustále něco měníme a neustále se snažíme lidem ukázat, že se pohyb dá dělat různými způsoby. To vše je ale v činnosti v normálním, necovidovém režimu. Tak jen doufám, že děti a jejich rodiče současná nařízení, která snad jednou skončí, neodradí od dalšího sportování,“ seznámil starosta Kamil Macek.

Ve městě a okolí je také mnoho zajímavých historických míst. Například kaple svaté Anny s nově instalovanými prvky pro odpočinek a relax nabízí výhled na protější hrad Brumov.

„Zde jsme vysadili přes sto ovocných stromů a keřů. Máme současně vybudovaný nový lesopark. I toto místo navazuje na Bevlavu,“ upřesnil Macek.

Dominantou města je hrad Brumov, který turisty neustále láká. Není se čemu divit; historický objekt totiž nabízí množství kulturních a společenských akcí.

„Chtěl bych zmínit, že se zde pořádají velmi oblíbené kulturní a společenské akce, jako jsou nově ‚102 schody za kulturou‘. V novém amfiteátru se například uskutečňují produkce letního kina, vystupují divadla, hrají se koncerty,“ připomněl starosta.

DIVADLO NA HRADĚ

Svá představení zde hráli například herci Městského divadla Zlín, z Divadelního spolku Kašpar z Prahy nebo ze Sem-tam foru ze Slavičína.

„Zažít takové představení je úplně něco jiného než v divadelním sále. Mezi největší akce na hradě určitě patří Pohádkový hrad pro děti, který každoročně pořádají místní skauti,“ řekl Macek.

Další velké akce bývají na brumovském náměstí.

„Určitě máme lidem co nabídnout, i když v současnosti samozřejmě musíme kvůli pandemii držet vše uzavřené. Upřímně mě to mrzí. Ani nevíme, kdy tato omezení skončí. Přesto se snažíme s nově vzniklým Odborem cestovního ruchu a sportu připravovat další sezonu 2021,“ uzavřel brumovský starosta.