Vedení města se prý snažilo problém vyřešit za pomoci policie, ale neúspěšně. „Policie několikrát kontrolovala problémové občany v centru Brumova-
-Bylnice, ale vzhledem k tomu, že nedocházelo k porušování zákona, nemohla tyto osoby vykázat ani pokutovat nebo zadržet," vysvětlila policejní mluvčí Lucie Javoříková. „Skupině recidivistů bylo doporučeno zklidnit své chování a přemístit se mimo místa, kde se scházejí také rodiny s dětmi," dodala. Místní jsou však názoru, že je policie k problémům ve městě laxní. „Po městě se potulují feťáci a policisté schválně chodí jinudy, vůbec nedělají pochůzky, prý jich je málo. No, ale nevím, co tady vlastně dělají," postěžoval si Pavel Malý, který bydlí poblíž náměstí. Pěkné slovo na povaleče ve městě nemají ani učitelky z mateřské školy. „Chodíme s dětmi na procházky, ale opravdu se bojíme," říkají jednohlasně. 
 „V Brumově se nám líbí, ale parta alkoholiků nás dost štve. Dřív dělali nepořádek u garáží, ale teď se povalují i u fary, u hřbitova, u cyklostezky… Už nemůžeme v klidu jít na procházku ani k rybníkům," zlobí se učitelky. Nejlepší by podle nich bylo asociály zaměstnat. „Ať jim dá vedení města práci a místo obtěžování slušných lidí jdou něco pořádného dělat," navrhuje Zuzana Krátká.

Shovívavě se na problém dívá Dana Kozubíková, která má firmu přímo na náměstí. „Chodí tady kolem skupina zřejmě alkoholiků bez zaměstnání, ale nikomu neubližují, jen jsou nepříjemní," sdělila Kozubíková z Domu U slunce – Sedmé nebe. „Možná by to měli řešit spíše terénní pracovníci ze sociální služby," dodává.
Od 1. ledna 2017 by snad mohla být situace v Brumově-Bylnici klidnější. „Od nového roku bude platná obecně závazná vyhláška pro zřízení městské policie, která bude uvedena v platnost," sdělil Deníku starosta Zdenek Blanař. Zastupitelstvo již zřízení městské policie schválilo, nyní se připraví výběrové řízení na obsazení městských policistů. „Kritéria na takovou činnost jsou velice přísná, mám trochu obavy, zda se nám podaří takoví lidé najít, personálně místa obsadit a připravit je na službu," říká Blanař. Město plánuje zaměstnat dva městské policisty. Když se osvědčí, do budoucna by jich mohlo být ještě o jednoho více. „Snad nás to nezklame," doufá starosta. V historii města jde o první pokus zavést městskou policii.

Marcela Kaniová