„Většina podniků má opět delší otevírací dobu, ale to se může zase klidně změnit, protože výjimky se dají samozřejmě zrušit. Nadále se budeme snažit, aby byla vyhláška úplně zrušena,“ prozradila Deníku Marcela Meislová z podniku U Jiříčků.

Hrozba zrušení výjimky, kterou rada udělila i jejímu podniku, je podle ní velká. „Jakýkoliv problém nás opět pošle do spárů vyhlášky. Nepořádek nemusí být ani v hospodě, stačí někde v okolí, a už jsme bez výjimky,“ uvědomuje si Meislová.

Tuto možnost zástupci napajedelské radnice nepopírají. „Pravidla budou platit i nadále, a pokud tedy některý z podniků poruší stanovené podmínky, může o výhody přijít,“ potvrzuje místostarosta města Zbyněk Ohnoutek.

Vyhláška vznikla proto, aby město a policie měly bič na podniky, jejichž provoz je problémový a jejichž hosté ruší noční klid. Podle místostarosty se osvědčila.

Výjimky prý rada města uděluje na základě předem daných kritérií. „Bylo důležité, kolikrát ve dvouměsíční zkušební době porušil podnik vyhlášku. Také nás zajímalo, jestli se opakovaně neporušoval veřejný pořádek v jeho okolí,“ řekl Zbyněk Ohnoutek s tím, že rada také přihlížela k tomu, jak by mohlo schválení výjimek podnikům negativně ovlivnit život ve městě.

Logika udělování výjimek se ovšem řadě lidí nelíbí. Podle Marcely Meislové z hostince U Jiříčků a řady dalších Napajedlanů jsou největším zdrojem zmiňovaných nešvarů podniky Vagon a Lidový dům.

„Kvůli této lokalitě vyhláška vznikla. Proto nechápu, jak mohl Liďák výjimku dostat, ale sto padesát metrů vzdálený Vagon ne. To nedává smysl,“ kroutí hlavou.

Provozní podniku Masaro, kterému se přezdívá Vagon, prý s neudělením výjimky počítal.

„Hezky si to na radě rozhodli. Nemám k tomu co dodat. Na boj s radnicí rezignuji,“ vzkázal Martin Masařík.

Zřejmě se nepřipojí ani k petičníkům. Dokonce neví, zda bude v podnikání v Napajedlích vůbec pokračovat. Petici za zrušení vyhlášky projednají zastupitelé v dubnu.