„Vycházeli jsme z posudku majitele, který jsme si ještě nechali ověřit nezávislým soudním znalcem. Nikdo to nezpochybnil," uvedl Petr Skácel, vedoucí stavebního úřadu ve Zlíně. Podle statiků jsou všechny tři budovy ve stejně havarijním stavu.

„Lhůta pro odstranění objektů je stanovená na jeden rok," doplnil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Během této doby musí majitel objektu, společnost Cream, předložit stavebnímu úřadu projekt demolice a představit technologický postup.

„Obecně, pokud někdo nesplní dané lhůty, je nařízeno exekuční vykonání dané demolice," doplnil Skácel. Společnost Cream však dle svých vyjádření s demolicí otálet rozhodně nehodlá.

„Chtěli bychom s demolicí začít v řádu několika měsíců. Musí však ještě proběhnout výběrové řízení. Bude se jednat o demolici všech tří budov. Dokonce se šíří fámy, že budova 25 je už zdemolovaná. Není to pravda," uvedla Andrea Plichtová, mluvčí společnosti Cream.

Na místě původních továren má však opět vyrůstFfabrika. Alespoň se tak má jmenovat nové společensko- obchodní centrum, které má vzniknout na základech původních budov.

„Objekty budou do lokality architektonicky zapadat. Budou připomínat původní zástavbu. Rozhodně nepůjde o jednolitý celek, jak se také občas mylně uvádí," upřesnila Plichtová.

Výstavba nové Fabriky má vyjít na částku kolem dvou a půl miliard korun. Datum vzniku si Plichtová netroufla odhadnout.

Co bude ve Fabrice Fabrika nemá být jen obchodním domem, ale i multifunkčním centrem, kde najdou zázemí nejen obchodníci a služby, ale má zde také vzniknout zázemí řady firem. Část prostor bude také sloužit potřebám studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ve Fabrice bude více než 50 tisíc metrů čtverečních obchodních míst k pronájmu. Podle investora by mělo být na obchodní a společenské centrum navázáno až tisíc pracovních míst.