"Den zdraví je vyvrcholením celého týdne. V tomto sobotním dopoledni je škola otevřena nejen žákům, učitelům, rodičům, ale i nejširší veřejnosti. V prostorách školy je čekají sportovní, vědomostní i rukodělné činnosti, kterých se mohou společně účastnit," představila akci ředitelka školy Lenka Honová.
Děti se mohou zúčastnit mnoha aktivit týkajících se zdraví. "Chceme dnes představit nejen zdravá jídla, ale i jiné aktivity, které dětem připomenou, jak je důležité starat se o své zdraví," vysvětlila záměr ředitelka.
Děti si tak mohly vyzkoušet, jak se ovládá invalidní vozíky. Pro děti připravil jeden vozík mechanický a jeden elektrický vychovatel a asistent pedagoga Karel Vondráček, jenž se dlouhodobě věnuje pomoci hendikepovaným.
Zájemci si mohli také vyzkoušet, jaký je život potmě, aby si dokázali zdraví vážit, snažili se vyřešit fyzikální úkoly zaměřené na zrakové vnímání nebo zodpovědět otázky z psychologických oblastí.
K nejoblíbenějším patří ochutnávka zdravých jídel ve školní jídelně, což dokázal obrovský zájem ze strany dětí i rodičů. Na jednotlivá jídla se stála velmi dlouhá řada.
„Tyto pokrmy jsou pravidelnou součástí běžného jídelníčku po celý školní rok. Jedná se například o bulgur, kuskus, dýňovou a brokolicovou polévku, hlívu, ryby a luštěniny,“ uvedla vedoucí školní jídelny Alena Hurtová.
Součástí obědů jsou téměř vždy saláty z čerstvé zeleniny a ovoce.
Asi jako každý kluk dává mladý primáš Michal přednost méně zdravým pokrmům, když může, mlsá nuttelu.
„Ze zdravých jídel mám ráda například čočkový salát,“ přiznává na rozdíl od Michala Eliška Malá, která se přišla podívat společně s kamarádkou.
Jak připravit salát vysvětlila vedoucí školní jídelny, ostatní recepty prozradit nechtěla. Jde o velice jednoduchý recept, který si mohou připravit i děti samy.
„Do uvařené čočky nakrájíte sterilovaný okurek, sušená rajčata, pórek, červenou žlutou papriku a mozzarelu na kostičky. Všechno se smíchá dohromady a ochutí dle přání strávníka, třeba sladkokyselým nálevem,“ poradila vedoucí školní jídelny.