I letos si navzdory těžké situaci způsobené šířením onemocnění covid-19 lidé cestu na dobrý burčák do vinárny našli.

„Letos jsem ho každý týden prodala 100 až 150 litrů. A to patříme mezi menší vinotéky. Burčák si své zákazníky najde v každé době,“ svěřila se Dana Ševčíková z Vinotéky u Ovečky v Uherském Hradišti.

BURČÁK ANO, VÍNO NE

Podobné zkušenosti mají i v Kroměříži v prodejně Víno & Destiláty. „Prodáváme jako obvykle. Poprvé jsme našim zákazníkům, úspěšně, nabídli také burčák růžový,“ řekl Milan Nauč z prodejny.

„Zájem byl ale o vše. První mizí z pultů bílý a postupně, jakmile dozrávají červené hrozny, se zájem posunuje na růžový potažmo červený burčák,“ doplnil Nauč a podotknul, že letošní sezona již u nich ve vinárně tento týden nejspíš skončí. S nelibostí nese zprávu u blížícím se závěru sezony Michal Prokop.

„Každý rok se na burčák těším a vyhlížím ho už od začátku srpna,“ usmál se Prokop.

„Ale čekám až na kvalitní burčák z vinotéky. Nikdy nekupuji ten u silnice,“ zdůrazňuje Michal Prokop, který je vyznavačem „klasického“ bílého burčáku.

„Pravdou je, že víno mi moc nechutná. Ale burčák, to je jiná,“ řekl Prokop, který si právě odnášel z vinotéky jednu z posledních lahví burčáku.

PROCENTO ALKOHOLU ROSTE, SLADKOST KLESÁ

I dlouholetý milovník burčáku však přiznal, že nerozezná, z jaké odrůdy je burčák vyroben.

„Mladší lidé sice chtějí sladší chuť burčáku, ale nevyznají se v tom, ze které odrůdy je vyroben,“ uvedla Dana Ševčíková z Vinotéky u Ovečky.

„Odrůda přitom ovlivňuje barvu, vůni i chuť. Například burčák z muškátu moravského či irsaie je velmi aromatický. Ta vůně po otevření z lahve úplně vyletí. A co se týče barvy, například burčák z odrůdy rulandské šedé bývá tmavší než třeba z irsaie,“ vysvětloval rozdíly Karel Smetana, výkonný ředitel společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, které má své vinice například v okolí Velehradu. Také Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž prodává svůj burčák.

„Poptávka stále je. Ačkoliv mírně klesla vlivem současných vládních nařízení,“ hodnotil Smetana.

Zatímco burčák se pomalu stane minulostí, vinaři již vyhlíží další důležitý milník roku – svátek svatého Martina a s ním spojená svatomartinská vína, první letošní vína.

„Lidé pijí burčák nejčastěji proto, že je sladký. Ale právě cukr se mění postupně na alkohol. Burčák tak postupně ztrácí svou sladkou chuť. Jakmile kvašení překročí jistý stupeň alkoholového kvašení, tak přestává být dobrý,“ vysvětlil Karel Smetana.