„Ve dvou časových schránkách naleznou informace a upomínky na rok, kdy celým světem v jeho první polovině procházela pandemie nové nemoci pojmenované covid 19,“ připomněla za vedení zlínské zoo mluvčí Romana Bujáčková.

Podle ní se uložení časové schránky uskutečnilo v rámci generální opravy střechy zámku Lešná, která probíhá poprvé po 127 letech od dokončení zámku Lešná v roce 1893,“ uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Podle ní musela být tato oprava kvůli letní mateřské kolonii ohrožených netopýrů vrápenců malých rozdělena do několika etap, její dokončení se předpokládá v květnu 2021.

„Náklady na celkovou rekonstrukci střechy se pohybují ve výši 45 milionů korun. Nálezci schránek se dle informací, které do nich byly vloženy, mohou dozvědět, že se v tomto roce mohlo například za tuto čásku nakoupit 32 kilo zlata,“ doplnila mluvčí.

„Doufám že střecha vydrží dalších sto let. Možná mí nástupci budou mít při její další opravě jednodušší situaci, než mám dnes já,“ uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Proto hlavní poselství, které bylo s předměty do schránky vloženo, se týká především letošního roku, kdy byla zahrada poprvé kvůli covidové pandemii zavřena a to od svého založení v roce 1948.

Nálezci ve schránkách tak naleznou především informace z roku 2020, kdy současně byla oprava střechy zámku v plném proudu a byla v její polovině.

Tarja Turunen
Covidové Vánoce. Bez večírků, bez Tarji, bez gospelu

„Dále jsme tam vložili materiály spojené se zoo, ať již to byly vzpomínky na opravu střechy, vzácná mince, mapka naší zahrady i naše první vydaná zoo bankovka. Ve schránce také nechybí rouška s motivem Karibuny 2020, která symbolizuje otevření první etapy toho výběhu - chovného zařízení pro slony,“ pokračoval Roman Horský.

Dojemným momentem při slavnostním aktu byla i vzpomínka na Petra Čolase, bývalého ředitele ostravské Zoologické zahrady a botanického parku, který na konci srpna náhle zemřel.

„Přiložili jsme vzpomínku i na něj. Byl to kamarád, kolega a setkání s ním bylo vždy obohacující a doprovázené jeho smíchem,“ uvedl Roman Horský.

Jak ředitel Zoo Zlín prozradil, oprava střechy zatím neodhalila časovou schránku z minulosti.

„Může se stát že ji ještě najdeme,“ věří ředitel zahrady.

Druhá pozinkovaná schránka obsahuje láhev slivovice od společnosti Rudolf Jelínek.

„Slivovice je nápoj který nechybí na žádném rodinném setkání. Děkujeme zoo Zlín, že nám dali možnost umístit do druhé schránky láhev slivovice. Vždyť patří k našemu folkloru a tradicím,“ uvedla zástupkyně společnosti Irena Konečná.

Medvěd hnědý. Ilustrační foto
Kolem Zlína obchází medvěd. Prý je to mladý trouba

Obsah časových schránek

Zoo Zlín:

  • dopis na ručním papíře z Velkých Losin
  • rouška s motivem Karibuni
  • pamětní mince zoo
  • suvenýrová eurobankovka s motivem kivi (výtěžek jde na ochranu kiviů na Novém Zélandu)
  • mince 1 Kč, 20 Kč, bankovka 100 Kč
  • etiopská mince (nebyla nikdy vydána)
  • kovový přívěsek rejnok
  • mapka Zoo Zlín 2020
  • vzpomínka na ředitele Zoo Ostrava Petra Čolase, které nečekaně zemřel na konci srpna 2020

Schránka Rudolf Jelínek a Teslice:

  • valašská slivovice
  • informace o historii likérky, informace o realizaci opravy střechy
  • vizitka mistrů klempířů