Byty by měly vzniknout v části Letná s baťovskými domky. Zástupci petičního výboru na jednání městského zastupitelstva uvedli, že nesouhlasí s umístěním bytů, lokalita je podle nich nevhodná, v blízkosti jsou školy. Vedení města vyzvalo petiční výbor k jednání.

Odpůrci bytů pro lidi s duševním onemocněním argumentují tím, že v dané lokalitě je hustá zástavba s minimálním prostorem. V blízkosti jsou už nyní zařízení pečující o lidi s mentálním postižením i Centrum služeb postiženým Zlín, kam docházejí lidé s duševním postižením ambulantně. Právě v sousedství centra by byty měly vzniknout.

„Lokalita není vhodná pro takový objekt. Nemám nic proti těmto lidem nebo jakkoliv nemocným," uvedl člen petičního výboru Ondřej Slováček.

Podle vedení města zatím existuje jen studie, projekt ještě není připraven, byty by mohly být postaveny za několik let. Organizace pečující o lidi s mentálním či duševním onemocněním však v lokalitě problémy nemají. Plánovaných 11 bytů by bylo ve dvou objektech, obývali by je pacienti pravidelně užívající léky.

„Byla by tam čtyřiadvaceti­hodinová služba. Lidé se tam budou učit platit nájem, prát, běžně fungovat," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Jana Pobořilová.

Radní Pavel Stojar (STAN), který v dané lokalitě bydlí, uvedl, že dosud žádný problém s klienty současných zařízení neměl, ani lidé v jeho okolí. Vedení města se se členy petičního výboru dohodlo na schůzce, na které získají více informací.