Výjimkou je labuť zpěvná, která se již 13 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě. Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí v Tovačově, Kojetíně a v Chropyni. Od členů Moravského ornitologického spolku dostala jméno Zpěvanka a postupně se stala ptačí celebritou.

Od našich labutí velkých se pozná labuť zpěvná podle žlutě zbarveného zobáku. Zpěvanka je navíc označena kroužkem a žlutým límcem s kódem 7R42. Okroužkována byla v Německu na zimovišti labutí zpěvných v lednu 2006, a to jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, zůstává pro ornitology záhadou.

V roce 2017 poprvé zahnízdila a se samcem vychovávala 4 labuťátka, ale pouze jedno je následovalo do jižního Polska, kde labutě společně zimovaly. V loňském roce zahnízdily podruhé, a to opět na Zámeckém rybníku v Chropyni. Měly také 4 mláďata, ale žádné z nich se nedožilo dospělosti.

Ornitologové doufají, že opět i letos zahnízdí v Chropyni a že budou úspěšnější při odchovu svých mláďat, než tomu bylo v minulých letech.

Zámecký rybník v Chropyni je národní přírodní památka a je výjimečný i tím, že je jediným hnízdištěm racků černohlavých a zrzohlávek rudozobých na střední Moravě. Ještě nedávno tam hnízdily i kriticky ohrožené potápky černokrké. Na ostrově rybníka hnízdí i jedna z největších kolonií racků chechtavých na Moravě.

Krajská nemocnice T. Bati  Budova Interny
Baťovce za oběd se salmonelou hrozí pokuta
Ilustrační foto.
Kolik nás stála zima? Byla výrazně náročnější i nákladnější!

Labutí kráska se svým partnerem. Na zámecký rybník v Chropyni se nedávno vrátila labutí celebrita Zpěvanka. Od našich labutí velkých se pozná labuť zpěvná podle žlutě zbarveného zobáku. Zpěvanka je navíc označena kroužkem a žlutým límcem s kódem 7R42. Okroužkována byla v Německu. Labuť zpěvná (Cygnus cygnus) je velký vodní pták z čeledi kachnovitých. Délka: 140–160 cm, hmotnost: samec 6400–12 900 g, samice 5200–9800 g, rozpětí: 205–235 cm. Stejně jako ostatní labutě má robustní tělo, dlouhý štíhlý krk a silný zašpičatělý zobák. Opeření celého těla je jasně bílé (v zimě na hlavě a krku světle hnědé), končetiny černé, zobák černo-žlutý. Samec se zbarvením neliší od samice. Mladí ptáci jsou světle šedí, příp. světle hnědí. Plovoucí labuť má krk vzpřímený a křídla přitisknutá k tělu. Let je tichý. Je vytrvalým a zdatným letcem. (zdroj: wikipedia)