Gahurův prospekt a náměstí Práce obepínají ploty, takže se chodci projdou. Zhustil se také prostor v podchodu na náměstí Práce, kde může především ve špičce docházet k tlačenicím.

„Ráno je to často sranda. Především když studenti nebo senioři mají s sebou kufr nebo tašku na kolečkách. Vyhýbání chce trochu fištróna. Prostor je celkem úzký, ale co už. Udělat se to musí a snad bude podchod vypadat k světu," říká Lenka Miklová z Otrokovic, která do Zlína denně dojíždí za prací a na náměstí Práce vystupuje.

Zlínský magistrát zatím neví o ničem, co by mělo práce zdržet.

„Zatím jde vše podle plánu," potvrdil Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu. Dokonce by se snad mohlo nakonec podařit některé věci vyřešit i nad plán. Původně se totiž vůbec nepočítalo s rekonstrukcí, natož alespoň s drobnou úpravou prodejen drobných obchodníků.

Ti mají totiž obchůdky ve svém vlastnictví, byť na pozemcích města. Obchodníci v podchodu se obávali, že po rekonstrukci už by nebyli pány svých obchodů, ale jen nájemci v městských prostorech. K dohodě mezi nimi a městem tak původně nedošlo. V posledních dnech však došlo k obnovení jednání.

„S podnikateli jednáme, v minulém týdnu jsme jim odeslali novou nabídku, ke které se mají vyjádřit do konce tohoto týdne. Zatím na reakci čekáme," pověděl Jiří Kadeřábek, první náměstek zlínského primátora. Dokud se k návrhnu podnikatelé nevyjádří, město nechce detaily zveřejňovat.

„Bylo by super, kdyby se nějak město s podnikateli dohodlo. Přece z toho nemůže být takový hybrid, byla by to ostuda," míní Marek Hynek ze Zlína.

„Co jsem ale četl a slyšel, nebude jednoduché se dohodnout," připojil svůj názor obyvatel. Oplocení kolem Gahurova prospektu už však brzy zmizí. Dělníci v těchto dnech už pokládají dlažbu a podle radnice by měl být prospekt veřejnosti přístupný už koncem tohoto měsíce.

Zato podchod bude v omezeném režimu fungovat až do jara. Zúžené prostory však na sebe mohou vázat i negativní jevy. Tlačenice může lákat například kapsáře.

„Nebezpečí hrozí především v místech, kde je více lidí a nějaká tlačenice. Často je to ve vozech MHD nebo v nákupních střediscích," potvrdil Petr Jaroš, mluvčí zlínské policie. Podle něj by právě nyní mohl podchod lákat nepoctivce. Opatrnost je tedy na místě.

Obnova parku Komenského se možná opozdí

V nejbližších dnech se mohou Zlíňané „těšit" na další zacházky. Připravuje se totiž revitalizace parku Komenského. Možná se však celý projekt opozdí. „Je otázkou, jestli se letos začne. Řeší se totiž odvolání neúspěšných uchazečů o tuto zakázku," vysvětlil mluvčí města. Po zahájení prací však budou muset chodci počítat s omezením i tam.