"Ceny se zvedly tak před rokem, kdy šly nahoru skokově o dvě stě až tři sta tisíc korun. Lidi to tenkrát dost zarazilo a na chvíli přestali i kupovat," vzpomněl makléř Libor Fojtík ze zlínské realitky FUTURUM. Od té doby se podle něj ceny nijak významně nemění, protože jsou vyšroubované hodně vysoko. "I tak se překvapivě pořád prodávají," řekl Fojtík. Přesto oproti loňsku došlo k růstu a za byt 3+1 zaplatí zákazník na Zlínsku v průměru milionapůl. Martin Dosoudil ze stejné kanceláře řekl, že realitní trh jevBaťověměstěporovnáváns Prahou. "V těchto dvou regionech jsou ceny nejvyšší z celé republiky," dodal. Poptávku nesnížila ani vysoká cena, naopak roste hlad po bytech 2+1.

byty za cenu novostaveb

Byty si na Zlínsku nejvíce kupují mladí lidé okolo třiceti let, kteří na ně v devadesáti procentech používají hypotečních úvěrů. Nejvíce přitom chtějí byty s vyšším stářím. To se podle makléřů začíná projevovat I na cenách. "Zvláštností je, že starší byty začínají být stejně drahé jako novostavby. Není ani výjimkou, že novýbyt se prodává pod cenou rekonstruovaného s historií, pokud je v dobré lokalitě," popsal Dosoudil. Ceny na realitním trhu se výrazně zvýšily také na Slovácku. "Byt tři plus jedna dnes v˙Uherském Hradišti seženete za milion tři sta padesát tisíc korun. Před rokem byste v našem městě za stejný zaplatili jeden milion sto tisíc," uvedl Filip Prášil z uherskohradišťské realitní kanceláře Atrium-UH. Zájem o byty ve Slovácké metropoli je tak velký, že poptávka po bytech všech velikostí několikanásobně převyšuje nabídku. Je to dáno i tím, že dřívější velký zájem o rodinné domy se změnil a lidé shánějí byty jak ve zděných, tak i panelových domech.

Valašsko taky podražilo

Výrazný skok v cenách bytů oproti loňsku pokračuje také na Valašsku. "Neupravený panelákový byt ve Vsetíně stojí v současné době od jednoho milionu až po milion dvě stě tisíc korun. Cena bytů bude podle všeho ještě stoupat," uvedla Dana Gřešáková ze vsetínské pobočky realitní kanceláře FM Reality. "Populačně silné ročníky z počátku sedmdesátých let se po sňatku teď chtějí osamostatnit. Poptávka po bytech je obrovská, nic se však nestaví," dodala žena. Jiná situace je podle ní ve vesnicích od Vsetína až po Velké Karlovice, kde je stále zájem především o koupi rodinných domků.

zdražilo se i v Kroměříži

Ceny bytů na Kroměřížsku stouply podle Petry Karlové z realitní kanceláře Contunix Reality za posledního půl roku i o sto tisíc korun. "Nynější cena bytu 3+1 v paneláku může klidně přesáhnout jeden milionkorun. Nejsou anivýjimkou byty 3+1 v novostavbách s balkonem za milion sedm set tisíc korun," přiblížila. Zároveň podotkla, že mnoho lidí nemá v dnešní době čas na zahradu a práci okolo domu, a proto raději preferují byty. "Největší poptávka je po bytech 2+1 a 3+1. Jejich ceny se pak odvíjejí především od stavunemovitostia také lokality.

Ceny bytů 3+1 v okresech


VSETÍN

2006: 850 tisíc
2007: 1 100 tisíc

ZLÍN

2006: 1 350 tisíc
2007: 1 500 tisíc

KROMĚŘÍŽ

2006: 900 tisíc
2007: 1 milion

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

2006: 1 milion
2007: 1 350 tisíc