„Soutěžit budou se dvěma pokrmy – s určenou národní specialitou, jíž je v případě zlínského kola koprová omáčka, a regionální specialitou či specialitou šéfa kuchyně, kterou si zvolí každý kuchař sám,“ uvedla Eva Tajanovská z agentury CzechTourism, která projekt Czech Specials organizuje.

Začátek je v 10 hodin, degustace začne zhruba ve 12. Projekt se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu ČR na národní úrovni i v zahraničí.

Mimo soutěž zde bude k ochutnání také řada nejrůznějších druhů knedlíků a také frgálů. Soutěžní pokrmy bude posuzovat porota složená z odborníků i známých osobností. Udělena bude ale také cena veřejnosti.

Co návštěvník, to porotce

Každý návštěvník dostane zdarma degustační porci národních i regionálních specialit. Všichni se pak budou moci zúčastnit hlasování, která restaurace uvařila nejlepší jídlo. Na základě toho bude vyhlášen i vítěz laické veřejnosti.

Certifikované restaurace nabízející národní a regionální jídla turista pozná podle loga Czech Specials. V současné době má certifikát 87 restaurací a dalších šedesát na certifikaci čeká, z toho patnáct je z Moravy. „Podmínkou pro certifikaci je, že restaurace nabízí v jídelním lístku alespoň jedno národní a jedno regionální jídlo a zaručuje i kvalitu pokrmu a obsluhy. Restaurace pak může být zařazena na webové stránky www.czechspecials.cz, jehož součástí jsou kromě seznamu restaurací také tipy pro gurmánskou turistiku i recepty národních a regionálních tradičních jídel,“ dodala Tajanovská.

Po koprovce ovocné knedlíky

Soutěž začala 6. února prvním regionálním kolem restaurací z Prahy a okolí, jejichž kuchaři z národních specialit vařili svíčkovou na smetaně.
Po Zlínu, kde se bude soutěžit o nejlepší koprovku, čeká regionální kolo kuchaře ze severu a východu Čech, kteří budou připravovat ovocné knedlíky.
Mimo soutěž samotnou je pro návštěvníky připraven také doprovodný kulturní program.

Zpravodajové deníku