VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čepkovem zavoní tradiční koprovka

Zlín – V improvizovanou kuchyni se zítra promění sál Masters Of Rock Café ve Zlíně. Utkají se zde kuchaři vybraných moravských restaurací v regionálním kole soutěže Czech Food Cup.

19.3.2010
SDÍLEJ:

Koprová omáčkaFoto: Eva Tajanovská

„Soutěžit budou se dvěma pokrmy – s určenou národní specialitou, jíž je v případě zlínského kola koprová omáčka, a regionální specialitou či specialitou šéfa kuchyně, kterou si zvolí každý kuchař sám,“ uvedla Eva Tajanovská z agentury CzechTourism, která projekt Czech Specials organizuje.

Začátek je v 10 hodin, degustace začne zhruba ve 12. Projekt se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu ČR na národní úrovni i v zahraničí.

Mimo soutěž zde bude k ochutnání také řada nejrůznějších druhů knedlíků a také frgálů. Soutěžní pokrmy bude posuzovat porota složená z odborníků i známých osobností. Udělena bude ale také cena veřejnosti.

Co návštěvník, to porotce

Každý návštěvník dostane zdarma degustační porci národních i regionálních specialit. Všichni se pak budou moci zúčastnit hlasování, která restaurace uvařila nejlepší jídlo. Na základě toho bude vyhlášen i vítěz laické veřejnosti.

Certifikované restaurace nabízející národní a regionální jídla turista pozná podle loga Czech Specials. V současné době má certifikát 87 restaurací a dalších šedesát na certifikaci čeká, z toho patnáct je z Moravy. „Podmínkou pro certifikaci je, že restaurace nabízí v jídelním lístku alespoň jedno národní a jedno regionální jídlo a zaručuje i kvalitu pokrmu a obsluhy. Restaurace pak může být zařazena na webové stránky www.czechspecials.cz, jehož součástí jsou kromě seznamu restaurací také tipy pro gurmánskou turistiku i recepty národních a regionálních tradičních jídel,“ dodala Tajanovská.

Po koprovce ovocné knedlíky

Soutěž začala 6. února prvním regionálním kolem restaurací z Prahy a okolí, jejichž kuchaři z národních specialit vařili svíčkovou na smetaně.
Po Zlínu, kde se bude soutěžit o nejlepší koprovku, čeká regionální kolo kuchaře ze severu a východu Čech, kteří budou připravovat ovocné knedlíky.
Mimo soutěž samotnou je pro návštěvníky připraven také doprovodný kulturní program.

Zpravodajové deníku

19.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Zlína (ve žlutém) v nedělním 11. kole  doma nečekaně vysoko podlehli Mladé Boleslavi 1:5.
11

Ševci inkasovali tři góly za sedm minut. S Mladou Boleslaví prohráli 1:5

Zlínští hokejisté (v modrém) v 16. kole extraligy doma hostili Liberec. Na snímku brankář Kašík

Kašík v euforii: Neskutečné. Straší nás minulé roky

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Zlína předvedli další famózní finiš a zdolali Liberec

Další obrat dokonán! Hokejisté Aukro Berani Zlín dokázali dotáhnout další obrat. Tentokrát po dvou slepených gólech během 42 vteřin Liberec vedl 2:0. Jenže beranům stačily poslední dvě a půl minuty, aby vyrovnali na 2:2 Lotyši Robertsem Bukartsem a Ralfsem Freibergsem.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Výsledky voleb ze všech obcí v našem okrese

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Alena Gajdůšková: Radost mi kazí neúspěch, chci bojovat za pacienty

S rozporuplnými pocity se vrací do vrcholové politiky Alena Gajdůšková z ČSSD. „Z výsledků sociální demokracie jsem smutná a nešťastná. V kraji máme jediný mandát a získala jsem ho já. To je pro mě velice rozporuplné. I vůči Antonínu Seďovi, kterého takto ve sněmovně střídám a který byl vždycky slušným politikem,“ říká Gajdůšková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení