26. ročník Valašského mikulášského jarmeku je příští víkend. Navštěvují ho tisíce lidí.

Ochutnáte pravou valašskou kyselici, k tomu budete moci obdivovat šikovnost řemeslníků, kterým se pod rukama rozehrají řezbářská dlátka i tkalcovské stavy, kolovrátky, pletací jehlice, štětce či hoblíky.

Vznikat tu budou výrobky z nejrůznějších materiálů od dřeva a proutí přes len, ovčí vlnu nebo hrnčířskou hlínu až ke slámě, kukuřičnému šustí a dalším přírodninám. K tomu zavoní čerstvě upečení páni z kynutého těsta nebo perníčky, které si děti samy nazdobí.

Mikuláš v doprovodu čertovských družin však bývá největší atrakcí akce, kterou každoročně navštěvují tisíce lidí. Před čerty z Hornolidečska mívají respekt i dospělí. Vidět je můžete v sobotu dopoledne před Starou radnicí na Masarykově náměstí.

„Na Valašském mikulášském jarmeku vás čekají zážitky, které osloví všechny smysly. Kdo byl hodný a bude mít štěstí, toho možná čeká andělské pohlazení,“ láká předsedkyně organizačního výboru Valašského mikulášského jarmeku Pavlína Žídková.

Tisíce návštěvníků přijíždí na jarmark nasát adventní náladu, valašské zvyky, přicházejí ale také za folklorem, soutěžemi nebo se jen tak setkat s přáteli.

„Návštěvníci jsou zváni do valašských dřevěnic, kde na ně dýchne kouzlo starých časů. Mohou se podívat na folklorní vystoupení i výstavu betlémů, ve valašské školičce se naučit koledu, v poštičce dostat originální jarmekové razítko a ve výtvarných dílnách zase něco pěkného vyrobit,“ zmínila Pavlína Žídková.

Na Kosence se budou péct páni, tradiční sladké pečivo Valašskokloboucka, které dříve nechybělo v žádné mikulášské nadílce. Ve stodole si zájemci vyzkoušejí mletí obilí na žrnoch a zdatní si mohou také skočit z výšky do sena z bělokarpatských luk. Lákadel je celá řada a můžeme pokračovat.

Dřevěnice u Janíků zve na zdobení perníků, u Pechanců se zase budou ochutnávat zemáky s kyškou a u Pivečků hosté nahlédnou pod ruce výrobcům slaměných ošatek i valašských papučí. Řemesla však návštěvníci neminou ani v kulturním domě, kde budou pracovat řezbáři, košíkáři, včelaři a jiní.

V sále Besedy si zase lidé vyberou nazdobené vánoční baňky, šperky, kožené výrobky, hlavolamy nebo šité panenky. A kdo vejde do Červeného domu, může tu spatřit veliký betlém a zaposlouchat se do klapání tkalcovského stavu.

Program Valašského mikulášského jarmeku začíná už v pátek a potrvá do neděle. První den se dá nakoupit na menším trhu v dolní části Masarykova náměstí, pro děti je připraven čertovský rej. Večer rozsvítí město vánoční strom. Večerní kulturní program pozve na výstavu výtvarných děl, na koncert v kostele i na posezení i cimbálu.

V sobotu čeká návštěvníky už zmíněný hlavní program, v neděli bude na jarmek navazovat adventní trh s programem na nádvoří podnikatelského centra. Odpoledne se rozzáří první svíčka velkého adventního věnce a následovat bude koncert v kostele. (poh)

Přihlaste své jablko nebo chleba do soutěže na jarmeku Organizátoři Valašského mikulášského jarmeku, který se ve Valašských Kloboukách chystá 2. prosince, včera informovali, že jarmek opět doprovodí tradiční soutěže. Hledat se v nich bude třeba nejchutnější kysané zelí, nejlepší chleba i nejlahodnější slivovice. Uzávěrky soutěží budou v týdnu před jarmekem. Pekaři mohou bochníky přinášet 28. 11. do kulturního domu Klobučan. Zahrádkáři mohou jablka donést na stejné místo 29. 11.