V roce 2021 vyprodukovala nemocnice 37 tun gastro odpadu, náklady na spotřebu energie se pohybovaly kolem 56 milionů korun, na spotřebu vody 10 milionů korun. Když máte více než 2400 zaměstnanců a ročně hospitalizujete přes 45 tisíc pacientů, hledáte cesty, jak snížit provozní náklady. V minulém roce Zdeněk Surovík a Libor Kročil z oddělení provozu a energetiky KNTB přišli s myšlenkou, jak uspořit.

Každá úspora se počítá

Libor Kročil se zabýval úsporou vody a tepla na ohřátí vody. Doma tato opatření praktikuje už více než deset let. „Výsledkem mého projektu bylo použití speciálních úsporných hlavic ve sprchách, které umožní sprchování, aniž by uživatel pocítil nějakou změnu,“ říká Kročil.

Průtok běžné, neúsporné hlavice je totiž 12 až 15, nezřídka i 18 litrů za minutu. Pomocí úsporných hlavic lze průtok snížit o více než polovinu (6 až 8 litrů za minutu). Komfort sprchování i mytí bude zachován a úspora vody i financí bude vysoká.

„V současné době běží v nemocnici pilotní projekt, kdy jsme instalovali čtyřicet kusů hlavic pro zaměstnance. Počítá se s roční úsporou 70 tisíc korun bez DPH,“ říká Kročil.

Sloni ve zlínské zoologické zahradě Lešná
Trojnásobně dražší energie? Zlínská zoo hledá úspory u zaměstnanců i návštěvníků

Po vyhodnocení účinnosti je plánovaná instalace úsporných hlavic pro všechny zaměstnance, to je zhruba 250 kusů hlavic. „Roční úspora je v tomto případě vypočítaná na 411 tisíc korun bez DPH,“ pokračuje autor projektu.

A to jsou zatím plány pouze pro zaměstnance. Při ročních nákladech zhruba sedmi milionů korun bez DPH a bez nákladů na ohřev vody je to skoro jeden měsíc sprchování zdarma.

Téměř 40 tun gastroodpadu

Zdeněk Surovík zpracoval projekt týkající se gastro odpadu, kterého v nemocnici vzniká velké množství. „Biokompostér zbytky jídla pomocí baktérií a enzymů rozloží až na odpadovou vodu,“ říká Zdeněk Surovík.

Ta je potom jemným sítem vypouštěna do kanalizace. „Plánujeme zkušební provoz v hlavní jídelně, kdy počítáme se zapůjčením stroje na rok a následným vyhodnocením dat,“ pokračuje Surovík.

Autoři projektů na úsporu nákladů v KNTB, Libor Kročil (vlevo) a Zdeněk Surovík.Autoři projektů na úsporu nákladů v KNTB, Libor Kročil (vlevo) a Zdeněk Surovík.Zdroj: se souhlasem KNTB

Roční úspora by při pořízení stroje byla asi 400 tisíc. „Největší výhodou je ovšem výrazné snížení uhlíkové stopy a odbourání produkce metanu, ke které dochází při běžném rozkládání odpadu,“ dodává autor projektu.

Myšlenka na biokompostér by se dala využít i v dalších zařízeních, například u velké školní jídelny. Ovšem v závislosti na množství produkovaného odpadu, odhadem více než 20 tun ročně. Takže domácnosti vzhledem k nízké produkci odpadu,ceně pořízení kompostéru a nákladů na jeho provoz budou muset hledat jiná řešení.

Vítězové Young Energy Europe

Oba projekty se v loňském roce prezentovaly na soutěži Young Energy Europe, která vznikla na podporu odborného vzdělávání v oblasti životního prostředí, a to s důrazem na úsporu energií. A v konkurenci dalších jedenácti firem z České republiky zvítězily.