Nemocných s chřipkou je o 27 procent méně. Hygienici k dnešnímu dni evidují 22 vážných průběhů chřipkových onemocnění, z toho sedm pacientů zemřelo, řekla dnes ČTK vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

Většina pacientů, kteří zemřeli, měli podle Tkadlecové nějaké komplikace v podobě chronických onemocnění.

Epidemie kulminovala minulý týden, kdy bylo nemocných 2528 ze 100.000 obyvatel. „Jsme opravdu už za vrcholem epidemie, očekáváme další pokles nemocnosti. Nicméně chřipkový virus tady bude ještě několik týdnů kolovat," poznamenala epidemioložka.

Počet nemocných se tento týden snížil ve všech věkových kategoriích a okresech kraje kromě skupiny obyvatel nad 60 let u chřipkových onemocnění, tam nemocnost stoupla o 27 procent. Nejvíce nemocných s respiračními chorobami je nyní na Zlínsku, a to 2498 ze 100.000 obyvatel.

Hygienici zatím nevydávali doporučení ředitelům nemocnic, aby zrušili zákaz návštěv na lůžkových odděleních. Nemocnost je podle nich stále vysoká a návštěvy by mohly hospitalizované ohrozit. Zlínská krajská nemocnice však dnes několik týdnů trvající zákaz návštěv zrušila.

„Chřipková epidemie je sice na ústupu, ale respirační infekce a chřipkové onemocnění nadále přetrvávají. Proto žádáme občany, kteří mají známky chřipky nebo nachlazení, aby svoji návštěvu za svými příbuznými a známými odložili, a chránili tak zdraví našich pacientů," uvedl ředitel nemocnice Bohuslav Škubal.