„Když to vezmu ze subjektivního hlediska, tak rozhodně navýšení uvítám. Žijeme společně s manželkou sami a nemůžeme říct, že s nynější naší celkovou sumou nevyjdeme. Pokud by ovšem jeden z nás zůstal sám, tak pouze z jednoho důchodu by to už pro nás bylo na hraně,“ říká Jindřich Mudřík ze Zlína.

Tím, že jsou dva, složí se dohromady ze svých obou příjmů na nezbytné inkaso. Manželé Mudříkovi bydlí ve svém domě, tudíž jim odpadá platba za nájem.

„Zaplatíme inkaso a nezbytné výlohy, zbytek nám pak na jiné životní věci stačí. Naše nároky už nejsou velké, ale na druhou stranu si ani nemůžeme vyskakovat. Kdybychom chtěli na nějakou dovolenou, tak musíme dávat peníze bokem a našetřit si na ni,“ podotýká. Důchod pobírá vyšší než manželka, která podle něj ovšem dřela v životě více než on.

„Člověk s důchodem vyjít musí, nic jiného mu ani nezbývá,“ říká zase Lubomír Konečný ze Zdounek, který se svou ženou žije v rodinném domě. Občas ještě sedne za volant a přivydělává si. I on zvýšení platu, byť jen v řádu pár set, uvítá.

„Kdyby byl člověk sám, tak na domě existovat nemůže. Půl příjmu by vlastně bylo pryč. Zaplatíte elektřinu, plyn a další věci a než se otočíte, peníze jsou pryč,“ dodává.