Na čem žlutomodří borci bruslí

Teplota ledu na hlavním stadionu i v horní tréninkové hale PSG aréně je běžně zhruba minus 8 stupňů Celsia. Jeho namražení na betonovou desku trvá několik dní. Na hlavním stadionu jsou to až čtyři. Na desku se postupně nastříkává měkčená upravená voda a led se nechává mrznout po milimetrech. Ve výsledku je vrstva ledu při utkání silná 3 až 4 centimetry. O chlazení ledu na obou kluzištích se starají čtyři kompresory. Rozpuštění pak trvá asi dva až tři dny.

Ledař, ten tvrdý chleba má

Rolbař, ledař, ledový muž, děda Mrazík. Říkat mu můžete jakkoli, ale jedno je jasné na nedostatek práce si rozhodně stěžovat nemůže. Má na starosti úpravu ledu, obsluhuje rolbu, musí kontrolovat mantinely, ochranné sítě, hlásit či přímo opravovat závady, starat se o servis strojů a další a další. Rozhodně to není jen o tom, že by jednou za čas sedl na rolbu a projel se po ledě.

Trocha statistiky

Stadion osvětluje 214 čtyřtrubicových zářivkových světel, která se na stadion montovala celkem nedávno. Celková kapacita stadionu je 7 tisíc lidí, včetně míst pro VIP hosty či novináře. Sednout si můžete na 4525 sedadel. Když máte hlad či žízeň, je k dispozici celkem 8 občerstvovacích bufetů. Na záchod můžete následně na troje pánské či dvoje dámské toalety.

Pořadatelé a hlídači

Při standardním utkání, na kterém nehrozí potyčky či naopak nižší návštěvnost, se o bezpečnost a bezproblémový průběh stará běžně padesát pořadatelů. Navíc jim pomáhá desítka mužů z bezpečnostní agentury. Díky velmi dobré spolupráci s vedením PČR a MP je na všech utkáních zajištěna přítomnost policistů, kteří zajišťují dohled nad veřejným pořádkem v okolí stadionu, dohled nad bezpečností silničního provozu a nad ochranou majetku občanů.

Před zápasem nástup v šest

V den soutěžního utkání se stadion začíná připravovat už od šesté hodiny ranní. Kromě strojníků a ledařů se několik hodin před utkáním sejdou také uklízečky, elektrikář a další pověření lidé. Kontrolují svůj běžný „rajon", ovšem pečlivěji než v jiných dnech. Po zápase se okamžitě vrhnou zaměstnanci na úklid, který si klub řeší sám. Do noci se uklidí nepořádek na nižších tribunách, aby byly čisté pro ranní tréninky či utkání, zbytek se průběžně uklízí celý den po zápase.

Kostka, cíl tisíce párů očí

Multimediální kostka, která visí nad ledem, váží tři a půl tuny. Na osmiúhelníkové konstrukci jsou ve čtyřech rozích displeje zobrazující čas, skóre a vyloučení. Na větších čtyřech stranách jsou umístěny průsvitné desky, na které promítají reklamní spoty, záznamy a další videonahrávky projektory.

Logo, kam se podíváš

Loga sponzorů a partnerů na ledové ploše i na mantinelech jsou rozmístěna a i velikostně zvýhodněna dle důležitosti a marketingové strategie. Malba log a reklam na led trvá asi osm hodin. Před ní je ovšem nutné seškrábnout led jen na vrstvu několika milimetrů a po dokončení malby led opět zvýšit. Na začátku letošní sezony bude na ledě a na mantinelech cca osmdesát log.

Bezdrátový internet

Novinkou pro letošní sezonu je spuštění bezplatného wifi signálu v celém stadionu. Diváci tak mohou při utkání například kontrolovat výsledky z jiných utkání či sdílet fotky z hokeje. Připojení funguje zkoušeli jsme to.

Co bylo a co bude

Za posledních pět let se podařilo zrekonstruovat již zmiňované osvětlení, ale mimo to je nová také celá deska pod hlavním kluzištěm a systém chlazení. Podle ředitele Navrátila by si pozornost zasloužila také zvuková aparatura, střecha, izolace a odpad, který je momentálně ve špatném stavu. „Jednoduše chceme, aby fanoušek dostal to, co by dostat měl. Kvalitní prostředí moderního stadionu," usmívá se provozní ředitel,

Aktivity mimo hokej

Stadionu se daří lákat také organizátory kulturních akcí. Za zmínku stojí koncerty Alexandrovců, muzikál Popelka, vystoupení Karla Gotta či zimní verze festivalu Masters Of Rock. Zlín je díky akcím na stadionu vyhlášený. Nevýhodou zůstává fakt, že je ledová plocha umístěna pod úrovní terénu a kamiony s technikou potřebují speciální rampu.