Ona i další lidé nechápou, proč jsou v posledních týdnech ceny těchto produktů tak vysoké.

Podle ekonomů zůstanou ceny ovoce a zeleniny na stávající úrovni kvůli nedostatku těchto komodit v Evropě.

„Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii,“ sdělil ČTK mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

ZDRAŽENÍ A PANDEMIE

Nemusí však jít o jediný faktor, který růst cen nastartoval. Podle ekonoma Lukáše Kovandy se mohlo stát i to, že v době, kdy lidé pod vlivem zpráv z médií mohutně nakupovali na začátku pandemie potraviny, mohli se i obchodníci „svézt“ na vlně zdražování. Někteří z nich však argumentovali, že ceny těchto produktů byly vysoké již při jejich nákupu od českých zemědělců.

Zahájení lázeňské sezony, letos ve skromném duchu.
VIDEO: Luhačovice otevřely lázeňskou sezónu, prameny jsou posvěceny

„Například cena jablek je nyní vyšší, protože ještě není doba jejich úrody. Také rajčata a papriky od nás jsou dražší, protože se pěstují ve sklenících. Náklady na jejich pěstování jsou tak vyšší,“ uvedla ředitelka krajské Agrární komory (AK Zlín) Jana Brázdilová.

Hlavním důvodem růstu cen je však podle ní vysoká míra dovozu těchto komodit.

„Ceny tak určují evropští obchodníci,“ vysvětlila s tím, že se k nám ze zahraničí navíc ne vždy dostanou kvalitní produkty.

„Rozhodně tak ceny nezvyšují zemědělci, ale obchodníci. Produkty nejdou do obchodů přímo, ale přes ‚několik ruk' a každý chce vydělat,“ zastává se dál českých zemědělců ředitelka AK Zlín.

„Cena od zemědělců se nezměnila, změnily se jim jen zvýšené náklady,“ dodala.

OBCHODNÍCI: NA VINĚ JE INFLACE

Obchodníci však mají jiný názor. Podle nich stojí za vysokou cenou těchto produktů inflace umocněná celosvětovou koronavirovou krizí, která výrazně snížila počty pracovních sil ze zahraničí kvůli uzavřeným hranicím.

Slábnoucí euro či zvýšené logistické náklady. To jsou jedny z hlavních důvodů zvýšených cen na pultech obchodů podle ředitele komunikace obchodů Albert Jiřího Marečka.

„V neposlední řadě hraje roli také měnící se klima, nedostatek přirozené vláhy a dešťů, oteplování nebo extrémní výkyvy počasí, jako byly například mrazy ke konci jara,“ poukázal Mareček.

Živý Zlín. Dýňobraní v parku Komenského ve Zlíně. Ilustrační foto
Vítejte u nás. Města se snaží urvat co nejvíce turistů. Víme jak

Podle něj pochází v Albertu většina nabídky od domácích dodavatelů.

„Samozřejmě nabídku v případě ovoce a zeleniny ovlivňuje zejména lokální sezona. Aktuálně je ale na českých polích i ve sklenících velmi omezená úroda. Na českou sklizeň dalších plodů si zákazníci počkají do poloviny srpna. Bude ovšem bohužel omezená, protože řada plodin, jako jsou meruňky nebo třešně, pomrzlo při jarních mrazících. I přes situaci zachováváme pro naše zákazníky víceméně plný sortiment,“ nastínil budoucí vývoj kolem ovoce a zeleniny Jiří Mareček.

OVOCE DRAŽŠÍ TÉMĚŘ O ČTVRTINU

Podle Hany Hruboňové, ředitelky zlínského krajského statistického úřadu (ČSÚ) vyrostly v dubnu ceny zeleniny o 7, 6 procenta, v březnu byl nárůst cen zeleniny o 1,1 procento.

Ovoce letos oproti únoru v březnu zlevnilo o 1,2 procenta, v dubnu však ceny ovoce vylétly o 2,8 procent. ČSÚ eviduje meziroční nárůst ovoce o 24,7 procent a zeleniny o 11,8 procent.

„Ale co my – zákazníci? Jak daleko s cenami zajdou?“ ptá se Jarmila Stehlíková dál. Možná řešení nabízí Lukáš Kovanda i Jana Brázdilová.

Pohledy na Zlín i přírodu.
Vyfotit ten nejlepší záběr je jako chytit trofejní rybu, říká fotograf Jsf Abb

„Nekupovat předražené zboží, nedávat obchodníkům prostor pro zdražování a kupovat ovoce a zeleninu přímo od pěstitelů. Těm by pomohlo, kdyby jim někdo prodej a distribuci řídil, protože kvůli práci v zemědělství na to nemají prostor,“ doplnila Jana Brázdilová.