„Bylo by to špatné, kdybychom přišli o Jednotu. Vadilo by to hodně obyvatelům. Řada starších lidí je na jediný zdejší obchod s potravinami prakticky odkázána. Naopak spoustě mladých lidí by to nevadilo, nakoupí si ve městě, když jedou z práce. Anebo sednou večer do auta a zajedou na nákup někam do hypermarketu. Ti starší ale často takovou možnost nemají. Ani matky, co jsou doma s dětmi…“ posteskla si například Milena Hetová z Bratřejova na Zlínsku.

Ilustrační foto
Vítězí pohodlnost? MHD jezdí jen více než třetina obyvatel

Sama dříve v místním obchodě prodávala. A taky podnikala.

„Drobní podnikatelé to dnes nemají vůbec jednoduché,“ dodala.

VÍCE NEŽ TŘETINA NA SEBE NEVYDĚLÁ

Podle Lukáše Němčíka, mluvčího skupiny COOP, se napříč celou Českou republikou nachází na 2700 prodejen, asi 1000 z nich je ztrátových. Je to problém už několik let.

„Buď najdeme cestu, jak prodejny udržet, nebo jim hrozí zavření. Neznamená to ale, že je hned teď uzavřeme, jen tuto možnost zvažujeme,“ podotkl mluvčí.

Papoušek Oskar je zpátky doma. Jeho záchrana se vydařila.
Kvůli požáru větrali. Oskar toho využil a uletěl. Chytli jej hasiči

Na problém se prý snaží zavčasu upozornit vedení obcí a kraje. „Hledáme cestu, jak všechny udržet. Ale není to jednoduché,“ doplnil. Konkrétně které prodejny na Zlínsku jsou výrazně ztrátové, nedokázal říct.

Prodejnu COOP mají například právě v Bratřejově. Pokud by ji do budoucna měli uzavřít, starosta Richard Zicha by v tom viděl velký problém nejen pro tamní obyvatele, ale také pro sousedy z vesnice Ublo.

„Dříve tam také nějaký obchod s potravinami fungoval, už je ale dávno zavřený. Lidé proto chodí nakupovat k nám. Mají to nejblíže. Myslím si, že nám konkrétně uzavření nehrozí, obchod je hodně navštěvovaný. V opačném případě by to byl velký problém, jsme totiž okrajová obec okresu,“ řekl bratřejovský starosta. Za nákupy by lidé museli jezdit do Vizovic nebo Zlína.

Zatím žádný signál ohledně možnosti uzavření nemá ani starosta Biskupic Vojtěch Josefík. „Kdyby k tomu došlo, museli bychom situaci řešit. A to asi tak, že bychom hledali nového nájemce pro prodejnu. Nejbližší obchod by byl v Luhačovicích,“ konstatoval.

Ve Zlínském kraji vichr vyvracel stromy
Vítr vyvracel stromy, na vlak spadla trolej. Hasiči vyprošťovali cestující