VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čtyři místní výrobky, které budete chtít zkusit

Tlumačov – Zelí, sůl, kmín, cibule: tyto suroviny dělají Talašovo kysané zelí červené právě takové, jaké je. Vyrábí jej v Talašově zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku. Výrobek letos hodnotitelská komise ocenila díky jeho kvalitě Perlou Zlínska. Mezi zákazníky se těší velké oblibě.

7.11.2013 3
SDÍLEJ:

Perla Zlínska, oceněné potravinyFoto: DENÍK/repro

Informovali jsme: Perla Zlínska: oceněné potraviny, na které může být kraj hrdý

Nejdůležitější je, že naše zelí vyrábíme s láskou a bez éček

Perla Zlínska, oceněné potraviny

„Ocenění nám přineslo velký zájem zákazníků. Lidé si jej žádají," říká spokojeně spolumajitelka firmy Blanka Gärtnerová. Podle ní strávníkům v poslední době záleží na tom, aby do svého těla dostali alespoň nějaké zdravé věci, zkrátka potraviny, které jsou dělané přírodní cestou. Bez takzvaných éček.

„To je pro ně očividně priorita," podotýká. O Talašovo kysané zelí červené se zvýšil zájem nejenom z řad jednotlivých zákazníků, ale také ze strany restaurací, které chtějí vařit z kvalitních surovin.

„Jak říká moje maminka, nejdůležitější je, že to děláme s láskou. Na tom hodně záleží," říká Blanka Gärtnerová.

K výrobě červeného kysaného zelí používají vlastní výpěstky, stejně jako k výrobě bílého. To právě získalo ocenění Perla Zlínska v roce 2012. Pochlubit se může i značkou Regionální potravina. „Jsme rádi za každé ocenění, za každý úspěch. Podle reakcí zákazníků ocenění fungují," dodává Blanka Gärtnerová. 

Kombinace hub a cibulky dokáže zákazníky zaujmout

Perla Zlínska, oceněné potraviny

Kroměříž – Jmenuje se Blaník, je to smetanový sýr s houbami a cibulkou. Jeho hmotnost činí osmdesát gramů. Na svět, tedy spíše na prodejní pulty, odkud směřuje k zákazníkům, ho přivádí Kromilk, kroměřížská mlékárna. Jejím hlavním výrobním programem je příprava čerstvých sýrů v základní chuti a v šesti ochucených variantách, krémových tvarohových sýrů, přírodních polotvrdých sýrů a v doplňkovém programu připravují roztíratelné tavené sýry přírodní a ochucené.

Za Blaník, smetanový sýr s houbami a cibulkou, získala letos firma ocenění Perla Zlínska v kategorii mlék a mléčné výrobky. Podle ředitele firmy Jana Tykvarta se tento druh sýra vyznačuje vysokou kvalitou, lahodnou chutí či vyváženou chuťovou variací.

„Pro spotřebitele přináší zajímavou kombinaci hub s cibulkou," upřesňuje Jan Tykvart. Ocenění jakéhokoliv jejich výrobku vnímají jako ukázku úspěšné komunikace vůči zákazníkům. Své výrobky nesměřují výlučně na region, rozsah je celorepublikový. „Naše firma dodává do celého Česka," podotýká Jan Tykvart. Ve Zlínském kraji se jim však daří nejlépe.

Z hlediska prostoru na obalech už není kde placku ocenění Perla Zlínska prezentovat. „Je hodně zákonem povinných údajů, které musíme zveřejňovat," vysvětluje Jan Tykvart.

Úspěchu v soutěžích či anketách však využívají a prezentují jej při různých regionálních propagačních akcích, jako jsou například Dožínky Zlínského kraje. K výrobě sýrů používají mléko dodávané zemědělskými podniky z Kvasic a Postoupek u Kroměříže. 

Ovčácká klobása je drahá. Zdraví ale prospívá

Perla Zlínska, oceněné potraviny

Francova Lhota – Je kvalitní a probiotika, která obsahuje, prospívají hlavně trávicímu systému a obranyschopnosti organismu. Taková je Ovčácká klobása s probiotiky a prebiotiky, kterou vyrábí firma Carnex Francova Lhota na Vsetínsku. Ocenění Perla Zlínska získala v roce 2010. Společnost jich ale má na kontě více. První získala v roce 2006 za salám Uheráček, tedy v době, kdy se v Luhačovicích konal první ročník Perly Zlínska.

„Jsme rádi za každé ocenění. V dnešní době cítím přetlak zemědělců, každý v tomto oboru se snaží nějak vynikat," míní jednatel společnosti René Martinka. Ovčácká klobása s probiotiky je jejich specialitou.

„Díky ní se odlišujeme od jiných výrobců. Tato 

klobása je jediná svého druhu v Česku," vyzdvihuje René Martinka. Kdo si na ní chce ale pochutnat, musí si sáhnout hlouběji do peněženky. Její cena je totiž téměř srovnatelná s Uherským salámem, řadí se tudíž k dražším výrobkům.

„Dvojnožka o hmotnosti dvacet deka vychází na zhruba čtyřicet korun," vyčísluje René Martinka. Kdo podle něj otáčí každou korunu, koupí si povětšinou v obchodě raději levnější Slovenský točený salám s obsahem kuřecího separátu. Ovčácké klobásy s probiotiky a prebiotiky kvůli tomu vyrábějí jen okrajově. 

Osmdesátiprocentní šunka - nejvyšší kvalita

Perla Zlínska, oceněné potraviny

Uherský Brod – V roce 2007 byla jejich nejlepší šunkou, nyní už ale není. Nahradila ji jiná. Společnost Raciola z Uherského Brodu si však nad tím nikterak nezoufá, kuřecí šunku President oceněnou Perlou Zlínska v roce 2007 vyrábí i nadále.

„Obsahovala zhruba osmdesát procent masa. Byla to nejvyšší kvalita," řekl manažer kvality společnosti Raciola Pavel Bublík. „Ještě ji vyrábíme, už to ale není naše nejlepší šunka," upozornil Pavel Bublík. Nyní tou nejkvalitnější je podle něj šunka Victoria. Obsahuje osmadevadesát procent masa. „Je to absolutní špička v tom směru, co se dá s masem udělat," zdůraznil Pavel Bublík.

Když v roce 2007 za šunku President získali Perlu Zlínska, ocenění mělo velký úspěch.

Firma jej uvítala a obchod s oceněním pracoval. Značku Perla Zlínska měli také na svých webových stránkách. Na samotném produktu se vyjímala zhruba rok, tedy po dobu, kdy ocenění bylo aktuální.

V roce 2007 firma Raciola získala také ocenění pro svou kuřecí šunku Gold s bylinkami, následující rok pak zabodovala kuřecí šunka Mramorová. 

Autor: Jarmila Kuncová

7.11.2013 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Co říkáte na výsledky voleb? Hlasujte

Antonín Seďa

Po patnácti letech končí v Poslanecké sněmovně Antonín Seďa

AKTUALIZOVÁNO

V českých volbách prohrála celá země, zní ze zahraničí

České parlamentní volby zaznamenala mnohá světová média. Přinášíme vám výběr z jejich ohlasů.

AKTUALIZOVÁNO

Na Zlínsku zvítězilo ANO, druhá SPD a třetí KDU-ČSL

ANKETA / VIDEA / FOTOGALERIE/ PŘÍMÝ VSTUP DO VOLEBNÍCH VÝSLEDKŮ / Voliči našeho regionu si vybrali do čela hnutí ANO 2011, které získalo v kraji 28,76 % hlasů. Druhá skončila SPD Tomio Okamury (12,90 %), následovaná KDU-ČSL(11,41 %).

ODS zapíjela poslanecký mandát Stanislava Blahy šampaňským

VIDEO / FOTOGALERIE / Nejprve vládla poklidná atmosféra v přítmí projektoru, který na zeď uherskohradišťské komunitní kavárny Cafe 21 vysílal první čísla volebních výsledků. 

Kašík: Na kandidátce jsem zakroužkoval lidi ze Zlína, vždycky jsem byl srdcař

FOTOGALERIE / K volbám zas tak často prý nechodí, vlastně dnes je to podle něj asi podruhé. "Ale chtěl jsem zvolit ty, kteří jsou podle mne důležití," uvedl v sobotu krátce po 13. hodině strážce hokejové svatyně zlínských beranů - brankář Libor Kašík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení