„Už by se konečně měla zavést alespoň nějaká platba za jídlo, protože jeden pacient nás stojí za den od 110 do 120 korun. Kdyby si každý z toho platil jen polovinu, tak je to jistě částka, kterou dotyčný ušetří tím, že je v nemocnici a není doma. A to by nám velmi pomohlo,“ řekl Deníku hejtman.

Alena Gajdůšková (ČSSD), 1. viceprezidentka Svazu pacientů ČR, pacientská ombudsmanka a členka Etické komise České lékařské komory je ochotna se o stravě v nemocnici bavit. Zásadně ale odmítá zpoplatňování léčby.

„Zdravotní pojištění si platíme proto, aby nás nemoc nebo úraz nedostaly do chudoby, nedejbože do dluhů,“ zdůraznila nová poslankyně.

V sobotu 18. listopadu 2017 se ve sportovní hale Střední průmyslové školy ve Zlíně konal 3. ročník benefičního fotbalového turnaje NEO CUP.
VIDEO: Zlínský Neo Cup vynesl přes 419 tisíc

„V důsledku onemocnění se vždy sníží příjmy člověka, ať je zaměstnanec, nebo živnostník,“ dodala Alena Gajdůšková.

Aby případné placení stravy bylo spravedlivé a únosné, muselo by mít podle ní medicínskou i sociální hranici. Muselo by být stanoveno, jak budou platit například lidé před operacemi nebo na kapačkách, když nejedí.

„Určitě by neměli platit malé děti a starodůchodci. Pak ale je otázka, zda administrativa s vybíráním by nebyla dražší než to, co se vybere. Svaz pacientů ČR odmítá návrhy jakýchkoliv poplatků v nemocnicích, dokud nebude znát přesnější podobu návrhu, o kterém by bylo možné diskutovat,“ doplnila pacientská ombudsmanka.

Podle Oldřicha Tichého, mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny, se stravování v nemocnicích řídí platnou legislativou.

„Změna by musela být upravena zákonem nebo vyhláškou. To je legislativní záležitost,“ konstatoval mluvčí největší pojišťovny.

Krajská nemocnice T. Bati je institucí s velkým rozpočtem. Domnívat se proto, že úhrada poloviny ceny stravy pacienta bude mít vliv na hospodaření nemocnice, je podle ekonoma a regionalisty Oldřicha Hájka ekonomický nesmysl.

Jitka Kretová a Michal Bartošek s dcerkou Rozárkou, která se narodila ve 25. týdnu. Vážila jen 670 gramů.
Dcerka se narodila ve 25. týdnu a vážila jen 670 gramů

„Obecně ze společenského hlediska je žádoucí, aby pacienti dílčím způsobem finančně přispívali na zdravotní péči. Efektivitu hospodaření nemocnice je nutno hledat ale zcela jinde než ve stravování,“ konstatoval.

Každý by byl rád, kdyby jídlo v nemocnici bylo zadarmo, když si hradíme zdravotní pojištění, reagovala Jana Černá z Provodova.

„Pokud bychom si jednou měli platit polovinu, nepřijde mi to tak drastické. Ale faktem je, že někdo v nemocnici nejí a to by mělo být zohledněno,“ uvedla.