Kdy začneme? To je jako věštění z křišťálové koule, říká šéf silničářů.

Krajský soud navíc loni v červenci zamítl žalobu aktivistů a dal tak zelenou pro dokončení záměru stavby. Jenomže pár měsíců nato řekl další soud opět ne.

Tentokrát to byl Nevyšší správní soud Brno (NSS), ke kterému podal otrokovický spolek Egeria, z. s. kasační stížnost. Spolek v ní mimo jiné napadl udělenou výjimku pro ŘSD s tím, že na dotčeném území žije 17 zvláště chráněných živočichů.

„V této situaci hrozí, že žadatel s ohledem na další vydaná rozhodnutí bude škodlivou činnost realizovat. Provádět terénní a zemní práce, případně bude kácet dřeviny či realizovat stavbu objektů, které se povolují územním rozhodnutím, případně je k nim vydáno již stavební povolení. Dále hrozí, že stavebník získá stavební povolení, neboť v současné době je vedena řada stavebních řízení na předmětný záměr. Stavebník tak může biotopy zničit dříve, než ve věci rozhodne Nejvyšší správní soud,“ uvedl ve zdůvodnění usnesení předseda senátu NSS Petr Průcha.

Kroměřížská nemocnice. Ilustrační foto
Nemocnice ve Zlínském kraji jsou nadále ziskové

Soud tak spolku vyhověl a přiznal mu takzvaný odkladný účinek.

To znamená, že ekologičtí aktivisté uspěli, příprava stavby dálnice se opět zastavila a stavebník v podobě ŘSD tak nyní nemůže pokácet ani uschlý strom na této trase. A navíc se tato stopka může opět protáhnout.

Podle šéfa a dalšího účastníka řízení organizace Děti Země Miroslava Patrika to výhledově mohou být i dva roky. Podle něj rozhodnutí NSS je standardní.

„Vždy by to takto mělo být,“ komentoval usnesení šéf organizace Děti Země.

„Než soud rozhodne, může trvat tak zhruba dva měsíce,“ uvedla ale pro Deník tisková mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Ředitelství silnic a dálnic tak nyní nezbývá nic jiného než čekat, jak NSS rozhodne.

„Doufáme, že soud rozhodne v náš prospěch,“ svěřil se ředitel zlínské pobočky ŘSD ČR Karel Chudárek.

Pokud se tak nestane, bude to podle něj boj o čas. „Již teď je ta situace velmi složitá a určit začátek stavby či říci termín získání stavebního povolení je jako věštění z křišťálové koule,“ zmínil krajský ředitel ŘSD.

Bývalá budova soudu ve Zlíně.
Soud město neprodá. Má sloužit lidem, ale chátrá

Fakta o komunikaci
Dálnice D49 (do 31. prosince 2015 rychlostní silnice R49) má v budoucnu spojovat východní Moravu se západním Slovenskem. Silnice má začínat u odbočky z dálnice D1 a má vést přes Fryšták, Lípu, Pozděchov a Horní Lideč do slovenské Lysé pod Makytou, kde se bude napojovat na slovenskou R6, která se bude u Púchova napojovat na slovenskou dálnici.