„Na začátku července jsme měli hotel plný. Teď místa ještě jsou, ale zájemců přibývá, vracejí se i stálí klienti,“ řekl majitel psího hotelu ve Fryštáku a provozovatel výcviku Michal Švajda. Kapacita tamějšího hotelu je dvaadvacet kotců a majitelé psa tam zaplatí 130 korun za den. V dalším psím hotelu ve Zlíně-Vršavě je k dispozici jedenáct kotců. Cena se pohybuje od 150 do 200 korun za den podle hmotnosti psa. Přijímáni jsou psi očkovaní proti vzteklině, parvoviróze, psince, hepatitidě a leptospiróze. Zvíře nesmí být nadměrně agresivní a nemocné, feny březí a háravé. Majitel při přihlášení vyplňuje protokol, kde uvádí zvyklosti svého psa, kterými se pak personál při péči o něj řídí. Lidé například píší, že psa venčí brzy ráno nebo žemárád denně teplé jídlo, ale v žádném případě nepozře zeleninu.

Jsou i jiná řešení, kam umístit psa v době dovolené. „Pojedeme k moři, psa necháme u ochotné babičky. Navíc náš pudl neznámé prostředí těžko snáší. Trhalo by mi srdce nechat jej u cizích lidí, “ obává se jednatřicetiletá prodavačka Olga Kolmanová ze Zlína.

Obavy však vyvrací vedoucí psího hotelu na Vršavě Danuše Šmigurová. „Ještě jsem nezažila, že by tady byl pejsek dlouhodobě smutný. V kotcích na sebe psi vidí, a cítí se tak jako jedna parta. Lidé se nemusejí bát, máme zkušenosti, že i takzvaní gaučáci si zde velmi rychle zvyknou,“ tvrdí.

Mezi prvními klienty hotelu na Vršavě byl i malý maltézáček. „Ráno jsme ho našli, jak si to hrdě rázuje celým areálem za oslavného povyku dalších psích hostů. V noci se mu podařilo prolézt mezi mřížemi,“ vzpomíná dnes už s úsměvem paní Šmigurová. Z chyby se provozovatelé poučili, od této události prošel hotel několika úpravami. „Podobná situace se už neopakovala,“ ujišťuje.