Vskutku famózně působí toto už z dálky nepřehlédnutelné zimní království ozářené desítkami tisíc žároviček, s téměř sto padesáti postavičkami.

Nechybí mezi nimi například velký anděl na střeše, hrající na šalmaj, betlém dolů pod ním, sněhuláci, trpaslíci, sobi se sáněmi i bez nich, celá paleta zvířátek, včetně ledních medvědů, ptáčků na stromech, veverek, lišek, zajíců a dalších rozsvícených obyvatel Zimní zahrady.

Sněhulák Olaf - atrakce Mariánského náměstí v Uherském Hradišti.
Sněhulák Olaf se stal atrakcí náměstí v Hradišti. Už jste se s ním vyfotili?

Tu manželé Strnadovi rozsvěcují denně od 16 do 22 hodin, kdy ji také otevírají pro veřejnost, která tam má vstup zdarma.

„Je to taková naše velehradská Zimní zahrádka nejen pro děti. Poprvé jsme ji začali zdobit před čtyřmi lety. S přípravou začínáme už v říjnu a výzdobu vždy rozšiřujeme o další postavičky. Každoročně je také rozestavujeme jinak, aby se zahrada lišila oproti roku předchozímu. Letos do Vánoc máme ještě v plánu několik dalších postaviček přidat,“ prozradil Deníku David Strnad. Ten s manželkou v domě bydlí už šestým rokem.

„Lidé sem chodí doslova v zástupech, nikdy jsme je nepočítali. Ono to ani nejde spočítat,“ usmívá se Kateřina Strnadová a popisuje, jak příchozí vítají koledy z reproduktorů, které vánoční atmosféru zvukově umocňují.

Zimní atrakci si pochvaluje také velehradský starosta Aleš Mergental.

„Je fajn, že lidé mají zájem vytvořit něco takového pro radost nejen pro sebe, ale i pro druhé. Je to krásné, obzvlášť v době adventní a o Vánocích,“ pokyvuje starosta hlavou.