Zakázat ve Zlíně hazard absolutně, ANO, či NE? To je to, oč dnes ve Zlíně běží. Obyvatelé celého Zlína mají první možnost vyjádřit svůj názor dle zákona o referendu. Hlasuje se od rána. Výsledky by mohly být známé už dnes večer či v noci. Záleží na účasti v referendu. Výsledek referenda bude pro zastupitelstvo závazný, přijde-li k urnám více než 35 % oprávněných voličů.

„Pokud přijdou lidé mladší, jedná se například o třicátníky. Mládež moc nechodí," všimla si Hana Stružková, členka komise v jazykové základní škole. Komisaři se často ani neshodli, zda byla informovanost před referendem o hazardu ve Zlíně malá nebo velká.

„Já myslím, že kdo se trochu o dění ve městě zajímá, tak věděl. Vždyť se o referendu mluví už od léta," míní Hana Stružková.

Předsedkyní komise je zde Andrea Mrázková. Ve volební komisi zasedá vůbec poprvé.

„Už jsme všichni odvolili," přiznává.

Senioři jsou k vidění i u Slunečnice, kde sídlí mimořádná komise. I zde jsou u hlasovacích plent viděni v podstatě jen starší lidé.

„My jsme pro to, ať se to točí dál," říká s úsměvem a viditelnou porcí sarkasmu a ironie jeden z hlasujících penzistů. „Kecá, my jsme proti tomu," udává na pravou míru jeho žena. Jméno prozradit nechtěli. O referendu se dozvěděli z informačních letáků, které roznášeli iniciátoři.

Jednou ze zlínských voliček je i penzistka Marie Pilná.

„Dala jsem variantu ANO. O referendu jsem věděla z magazínu a včera to bylo i ve zprávách," míní.

Kolem jedné z volebních místností prošel i devatenáctiletý mladík. Chystá se k referendu?

„Tady nemám místnost, ale stejně nepůjdu. Nemám rád zákazy kvůli něčí nezodpovědnosti," míní Honza Jančík. Oslovení voliči se však většinou shodli, že v platnost referenda příliš nevěří. Muselo by totiž dorazit 35 procent oprávněných voličů.

„Lidé nechodí ani k volbám, ale je to škoda. Furt se na něco nadává, ale když se lidé můžou vyjádřit tak na to kašlou. Lidé říkají, že volby nic nezmění, ale tady můžou jasně říct názor," říká další z hlasujících Petr Nováček.

Volební místnosti se uzavřou ve 20 hodin. Poté začne sčítání hlasů. Výsledek by mohl být znám kolem 22. hodiny.

11: 45 - Zlínské referendum o hazardu zatím davy netáhne.

Ve čtyřech navštívených volebních místnostech narazil redaktor Zlínského deníku na pouhého jednoho voliče. Není se však čemu divit. V době mezi 10. a 11. hodinou je většina lidí v práci. Průběžnou účast však komisaři, na rozdíl od ostatních voleb, prozrazovat nesmějí.

„Větší účast čekáme až odpoledne a večer. Až lidé skončí v práci. Dosud chodily většinou maminky na mateřské či starší lidé," prozradil Jan Svačina, student gymnázia, který je však už ostříleným komisařem.

Gymnazista předsedá komisi číslo 24, která sídlí v ZŠ Slovenská. Právě kvůli referendu dostali žáci školy volno. Výjimku tvoří deváťáci, kteří se připravují na přijímací zkoušky

„Už jsem byl v komisi na volby do Evropského parlamentu i na radnici," říká student, který si vylosoval funkci předsedy. Hned ve stejné místnosti byla i komise číslo 23. Komisařky potvrdily, že největší zájem byl ráno hned v osm hodin.

„Lidé to chtěli stihnout před prací. To jsme tu měli dokonce frontu jak někde v supermarketu," doplnila další z komisařek. Upozornili, že účast může pozitivně ovlivnit i sportovní událost.

„Dnes není hokej," upozornily komisařky, že večer mají zlínští chlapi volno a tak by mohli k urnám dorazit.

Podobně to vypadalo ve Slunečnici. I tady sídlí rovnou dva volební obvody. Číslo 8 a mimořádně i číslo 6.

„My jsme tu fronty neměli," pousmála se předsedkyně komise Jana Kohoutková. Nudu tu neměli.

„Máme tady včelaře pana Matouška tak si povídáme o včelách," prozradila další z komisařek.

Hned o pár metrů dál sídlí komise obvodní části číslo 6. Ani tady nával nemají.

„Náš obvod normálně sídlí na katastrálním úřadu, ale protože se volí ve všední den, přesunulo se to sem. Myslím, že to účast ovlivní. Lidé asi chodí tam, kde jsou zvyklí. Sice to tam je vyvěšené, ale je otázka zda budou lidé vážit další cestu," přemýšlí předsedkyně komise Dagmar Patáková. Dodala, že větší nával čekají večer. A co hlasovat, budou?

„Samozřejmě, všichni svůj hlas odevzdáme," prozradila předsedkyně.

Referendum o hazardu ve Zlíně začalo

10 otázek a odpovědí k referendu o hazardu ve Zlíně:

Kdy a kde se referendum koná?

Místní referendum se uskuteční jen dnes, tedy v pátek 23. ledna. Na rozdíl od běžných voleb půjde tedy jen o jeden den. Hlasuje se hned od rána od osmi hodin do večerních dvacíti.

Volební místnosti jsou až na jednu výjimku totožné s ostatními volbami. Ve Zlíně se hlasuje ve všech jeho částech, tedy celkem v 74 volebních místnostech. Okrsek číslo 6 se přesunul z katastrálního úřadu do takzvané Slunečnice. Hlasovací lístky jsou k dostání až v místnosti.

Hlasovat může každý, kdo je k dnešnímu dni občanem Zlína a zároveň alespoň v den konání referenda dosáhl věku 18 let.

Kolik je ve Zlíně heren a automatů?

Většinu přístrojů povoluje a eviduje Ministerstvo financí. Samotné město povolilo pro tento rok provoz 38 přístrojů v 18 provozovnách. Ostatní provozovny a přístroje eviduje Ministerstvo financí. Odhad města je nyní 600–700 přístrojů. V roce 2012 to bylo 1400.

Jak k vyvolání referenda došlo?

Za vyvoláním referenda stojí iniciativa s názvem Zlín bez hazardu v čele s Tomášem Pasterným. Během minulého roku iniciátoři referenda sesbírali dostatečný počet podpisů nutných pro vyvolání referenda. Referendum vyhlásilo zastupitelstvo měs­ta.

Jak město reguluje hazard nyní?

Od roku 2012 je ve Zlíně vyhláška, která zastropovala počet heren ve městě. V první polovině tohoto roku navíc začne platit úplný zákaz v centru města. V ostatních částech budou herny fungovat na výjimku. Herna nebude označená reklamou ani nesmí lákat na benefity. (První hra či nápoje zdarma atd.)

V jakém případě je referendum závazné?

K platnosti referenda je potřeba účast alespoň třiceti pěti procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je závazný, pokud se pro jednu z variant vysloví nadpoloviční většina hlasujících a zároveň se jedná o 25 % oprávněných voličů zapsaných v seznamu.

Jaký názor na absolutní zákaz mají zastupitelé Zlína?

Z exkluzivního výzkumu Zlínského deníku vyplynulo, že většina zastupitelů je spíše proti absolutnímu zákazu. Zjednodušeně lze říct, že většina nynější koalice je pro současnou regulaci pomocí vyhlášky. Většina opozice naopak s absolutním zákazem problém nemá.

Jaké jsou argumenty zastánců zákazu?

Gambling je jako tvrdá droga a zlínská vyhláška je velmi mírná, tvrdí aktivisté. Podle nich je také vztah mezi kulturou, sportem a hazardem účelový. S výpadkem desítek milionů si prý město poradí. Vznikem černých heren a nezaměstnaností se dle zastánců plošného zákazu jen straší a patologičtí hráči se hromadně na internet nepřesunou, protože gambleři například většinou nemají ani PC bankovnictví, natož účet bez exekucí.

Jaké jsou argumenty odpůrců úplného zákazu?

Kdo chce hrát, si cestu vždy najde a v černých hernách už nebude regulace vůbec žádná, tvrdí provozovatelé heren. Odpůrci zákazu se obávají finančního výpadku rozpočtu. 50 milionů výnosů z hazardu se rozdělovalo do sportu a kultury. Hazard se přesune do šedé zóny ekonomiky a ovládne jej organizovaný zločin. Zkrachují hospody, a tím se zvýší nezaměstnanost. Odpůrci také uvádějí, že v zahraničí se negativa projevila naplno a nyní se zde hledá cesta zpět.

Kolik bude referendum stát 
a kolik se na něm podílí lidí?

Referendum má podobné náklady jako jiné volby. Město Zlín počítá s částkou do jednoho milionu korun. 
V něm jsou zahrnuty například náklady na odměny komisí, tisk lístků či další mzdové a jiné náklady. Komise bude čtyřčlenná. Do příprav je zapojený i organizační štáb a sedmičlenná místní komise. Celkem jde zhruba o 350 lidí.

Odměna pro člena komise je tisíc korun. Předseda má o sto korun více. Zaměstnaní členové komise jsou uvolněni ze zaměstnání bez nároku na náhradu mzdy. Členy komisí tvoří zástupci přípravného výboru či veřejnost.

Zájemci se mohli i sami hlásit na zlínském magistrátu.

Pokud by bylo referendum závazné? Odkdy by byl výsledek platný?

V případě, že referendum bude platné a hlasující rozhodnou o zákazu hazardu na území města, bude zahájena příprava příslušné obecně závazné vyhlášky. Tu bude muset schválit i Ministerstvo financí. Pokud se občané vysloví proti zákazu či referendum nebude platné, bude se město i nadále řídit současnou vyhláškou. Celý proces může trvat několik měsíců. Záleží také, zda nedojde k nějakým odvoláním.