Plošný zásah proti hlodavcům bude probíhat až do 22. října, a to například v Jaroslavicích, Štípě či na Kudlově. „Na podzim se pohybujeme v okrajových částech Zlína a na jaře zase v centru,“ upřesnil jednatel zlínské společnosti Deratex František Skřivánek. Podle jeho odhadu žijí ve Zlíně nejméně stovky potkanů. „Jsou v podstatě všude. Především poškozují kanalizaci, dokážou se prokousat i zdivem, zvláště pokud je již nějak narušeno,“ doplnil.
V kanálech hledají zbytky potravy, živí se ale třeba i spadaným ovocem. „Jsou to všežravci. Když se dostanou lidem do domů, sežerou, na co přijdou, od brambor až po uzené maso,“ pousmál se Skřivánek.

(Deratizér vhazuje hubící přípravek do kanálu)

Jedovaté nástrahy v podobě pytlíků červených granulí kladou deratizátoři hlavně do kanálů a také k místům, kde se potkani vyskytují. Na ta je mohou upozornit samotní občané. Pokud mají Zlíňané problémy s potkany ve svých domech, v rámci plošné akce mohou pracovníci firmy bezplatně zasáhnout i tam. V lokalitách, kde umisťování chemické látky probíhá, si však lidé musejí dát pozor na své mazlíčky, zejména psy. „Ti mohou granule vyhrabat a otrávit se. Kdyby se tak stalo, je nutné ihned vyhledat zvěrolékaře. Všude ale na provádění deratizace upozorňujeme,“ podotkl Skřivánek.

>> PŘEČETĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z REGIONU