V adventní čas si cestu do historické budovy našlo o víkendu přes pět tisíc návštěvníků, kteří viděli práce šedesáti vystavovatelů z Česka i Slovenska.

Vřelé úsměvy a přátelská konverzace jsou vidět na každém kroku. Lidé se přišli do zámku ukrýt před vánočním shonem a v příjemném prostředí zakoupit výrobky, které by v přeplněných supermarketech jen těžko mohli najít.  Od přízemí až po poslední patro zámku čekají prodejci u svých výrobků a každému, kdo se zastaví, ochotně vyprávějí příběh své rukodělné práce.

Nehoda Mercedesu v Halenkovicích: tři zranění, z toho dva těžce
Nehoda Mercedesu v Halenkovicích: tři zranění, z toho dva těžce

Mezi šperky, hračkami, notesy a knihami ze všech možných materiálů vyčnívá stánek s malovanými skateboardy a longboardy. Pozornost návštěvníků také přitahují náhrdelníky pokryté mechem, který na mnoho let zůstane stále zelený a živý. Bernadett Királyová ze Slovenska má o svém nákupu jasno.  „Koupím si jedno z těch pěkných designových triček, která prodává pán u longboardů,“ popisuje a odbíhá si vybrat hotovost do bankomatu.

Ani v zámecké kavárně se dveře netrhnou. Lidé si při čekání na odpolední workshopy zaskočily na něco k jídlu. Jiní si vychutnávají kávu, zatímco jejich ratolesti vytvářejí svá vlastní díla v dětském koutku. Ve tvářích těch, kteří odcházejí, lze vyčíst, že se sem příští rok s největší pravděpodobností zase vrátí…

JAN NAVRÁTIL

Hořící vánoční stromek uhasila obyvatelka bytu před příjezdem jednotek. Při hašení byla popálena na rukou.
Vánoce ještě nezačaly a už hořel stromek. Manželé se při hašení popálili