Už v pět hodin odpoledne začala na parkovišti před Kapřínem v Březůvkách jedinečná podívaná. Přijíždějící vozidla troubila už při průjezdu obcí. Desítky trucků se seřadily na parkovišti, aby je mohli obdivovat nadšenci z celého Zlínska. Luxusní nablýskané vozy měly veškerou pozornost návštěvníků. „Chodím sem už několikátý rok a je to vždycky úžasná atmosféra. Je to mnohem lepší na živo než všechny ty plakáty," sdělil Ivoš Máčalík z Březůvek.

Seřazování kamionů byl trosku oříšek, ale řidiči, jakožto profesionálové, to zvládli na výbornou. „Dneska se sjede zhruba polovina vozidel, do zítřejší desáté by měly přijet všechny trucky," zmínil pořadatel Truck srazu Radek Topič. „Celkem se sjedou trucky ze sedmi zemí," dodává.
Minulý rok přilákal sraz na pět tisíc fanoušků. Organizátor Radek Topič odhaduje, že účast může být letos ještě vyšší.
Po seřazení dostal každý kamion dostal číslo. Své pojízdné chlouby řidiči následně umývali a prováděli kosmetické úpravy, aby dosáhli největšího lesku a honosnosti vozidel. „Jako řidič jedu poprvé, ale je to zatím super, moc si to užívám. Atmosféra se nemůže ničemu rovnat. Ale spanilou jízdu pojedu až zítra," sdělil v pátek řidič ze Slovenska Josif Meregya.

Túrování motorů, vůně benzinu a fanoušci kolem – tak by se dalo shrnout dění na parkovišti a další trucky přijížděly.
Už pátým rokem se účastní srazu i Robin Takoš ze Slovenska. „Jezdívám všechny ranní jízdy, ale dnes pojedu poprvé jako řidič i večerní spanilou jízdu. Je to úplně něco jiného, nedá se to skoro ani popsat. Noční jízda je nezapomenutelná," těšil se už dopředu. Podle jeho názoru jde zatím o nejlepší ročník.

Část vozidel se v sedm hodin rozjela na okružní jízdu do Zlína. Do ulice Hradská pod Stadionem mládeže přijely v půl osmé večer, kde je také čekalo několik nadšenců. Po půl hodině se vydaly na dlouho očekávanou spanilou jízdu Zlínem, kde na ně čekali natěšení diváci. Ulice Školní, tř. Tomáše Bati dále do Želechovic, Provodov a zakončení opět v Březůvkách – to byla trasa, kterou brázdily trucky už za večerní atmosféry.
„Byl to úžasný zážitek, vždycky mi stojí chlupy na rukou, když několik desítek trucků projede kolem," okomentovala noční průjezd Zlínem Adéla Bránská.

S průjezdem kamionů čekala na ostatní řidiče omezení provozu v centru města. Na bezproblémový průjezd dohlíželi dopravní policisté.
V sobotu se můžete těšit na druhou spanilou jízdu, která se pojede krátce po 11. hodině dopoledne přes Provodov, Želechovice, tř. Tomáše Bati, Březnickou, Březnici, Bohuslavice, Doubravy zpět do Březůvek. Kolem 12. pojede kolona trucků znovu Zlínem, tentokrát jich bude 120.

Autor: DENISA SPURNÁ