Hlavním cílem akce je vzbudit zájem o poučení se v nejnutnějších zdravotnických dovednostech. „Neděláme si iluze, že se děti najednou změní v dokonalé záchranáře, ale v tomhle věku velmi rády poznávají nové věci a toho chceme využít,“ uvedla jedna z organizátorek Božena Filáková ze slavičínské Nadace Jana Pivečky.

Soutěžní trať sestávala z několika zastávek, kde museli malí zdravotníci například uložit dívku v bezvědomí do stabilizované polohy nebo ošetřit zlomeninu.
„Nikdo zatím nebyl úplné dřevo, všichni jsou šikovní. Někteří ale trochu ztuhnou a nevědí hned, co dělat,“ poznamenala rozhodčí na jednom ze stanovišť Blanka Mikušková.

Nehoda dala zabrat, přiznávali účastníci soutěže

První pár soutěžících, který dorazil do cíle, byl však se svým výkonem velmi spokojený. „Mě to moc baví ošetřovat lidi. Nebylo to tak těžké,“ vrtěla hlavou jedenáctiletá Ilona Šimoníková z Vlachovic. Její partner Marek Vítek z Křekova, kterému je také jedenáct let, si ale na jeden úkol postěžoval. „Byla tam simulovaná dopravní nehoda a ta nám dala zabrat,“ podotkl.

Hodnocení měli na starosti profesionální zdravotníci záchranné služby a doprovodného programu se účastnily ještě jednotky policistů a hasičů. Všichni odborníci na závěr předvedli divákům i účastníkům ukázkový zásah při dopravní nehodě.

Vítězové krajského kola postoupí do celostátní soutěže v Jeseníku. „Už jsme dvakrát získali zlato a vždycky jsme se dostali do první desítky, takže tam snad i letos na konci května znovu uspějeme,“ doufá koordinátorka slavičínské akce a zkušená zdravotní sestra Pavla Sudková.