* Co vás přimělo rozjet obchod s psaním studentských prací na míru? Jak dlouho jej už provozujete?

Rozjet tento projekt mě napadlo v roce 2005 při obyčejné studentské rutině, kdy jsem hledal podklady a materiály ke své vlastní seminární práci a nebyl jsem schopný v knihovnách a podobných institucích nic vhodného najít. Při brouzdání na internetu jsem zjistil, že ani zde nenajdu to, co hledám, i když jsem důkladně propátral mnoho portálů nabízejících již vypracovaná zadání. Zkrátka tam nebylo téma, jenž jsem psal. U každého souboru byl navíc uveden i počet stažení, řádově v desítkách, což znamená riziko neoriginality a zjevného porušování autorských práv.

Po této zkušenosti jsem se rozhodl vytvořit projekt, jenž by studentům usnadnil získávání podkladových materiálů od zkušenějších lidí z oboru, kteří jsou schopni dané téma pojmout lépe a erudovaně zvednout celkovou úroveň dat. Musím také podotknout, že největší inspirací promnebyly fungující zahraniční portály, jenž tyto služby poskytují a dle mých informací v daleko větších objemech, než jak děláme my. Co není, může být.

* Jaký je o vaše práce zájem?


Otázka se dost dotýká interních informací a vzhledem k nespící konkurenci, budu opravdu stručný. Počet objednávek je ovlivňován především akademickým cyklem. Tudíž - přes akademický rok jsou objednávky zhruba ve stejné kvantitě. Hluboký pokles je samozřejmě přes letní prázdniny. Jinak je potávka poměrně stabilní.

* Po jakém typu prací je největší poptávka a jaké jsou ceny?


Zájem o podklady je, co se týká typologie, vyrovnaný. Podotýkám, že se nejedná o vytváření kompletních prací na klíč, ale jen o zpracování podkladů. Nabízíme podrobné informace pro referáty, maturitní témata, bakalářské práce, prostě všechno. Ceny jsou od pár stovek až po desítky tisíc, záleží na rozsahu a náročnosti tématu pro podklad.

* Odmítli jste už někdy nějakou objednávku? Proč?

Ano, objednávky odmítáme, pokud nejsme kvalifikovaní dané téma odborně pojmout, nebo nezvládáme vytvořit zakázku v daném termínu. Nikdy si nebereme něco, co by dopadlo fiaskem.

* Kolik lidí pro vás pracuje? Jak hlídáte jejich kvalifikaci a kvalitu prací?


Pracuje pro mne více než padesát psavců. Může se zdát, že tento počet není vysoký vzhledem k rozsáhlosti nabízených témat a oborových zaměření, ale zatím není problém. Kvalifikaci ověřujme standardním způsobem - reference, ukázky vlastní tvorby, diplom, životopis. Hlavní je pak praxe.

* Lze práci reklamovat?


Ano, práci lze reklamovat, pokud nebyly dodrženy požadavky zákazníka. Vše se dá ověřit díky tomu, že objednávky přijímáme písemnou procedurou. Co je psáno, je dáno.

* Psaní studentských prací je podnikání trošku na hraně zákona - jak si to pro sebe ospravedlňujete?


Ano, může se to tak jevit. Podnikám ale dle příslušných oprávnění, řádně, zcela v souladu se zákonnými a podzákonnými právními předpisy právního řádu České republiky. Podle právníka neporušuji žádné zákony. Stejný je i můj osobní názor, i když věřím, že z etického hlediska můžeme mít na věc odlišný pohled.

* Jaké jsou z venku odezvy na vaše podnikání? Vyhrožoval vám někdo?


Pohledy na věc jsou ze strany veřejnosti dosti rozporuplné, jak jsem si mohl ověřit v červenci, kdy se o nás psalo a mluvilo ve většině českých médií, včetně televize a rádií. Nyní ale nevím, zda to nebylo pouze dobré „sousto“ pro média v okurkové sezoně. Proto jsem uvedeným reportážím nepřikládal jakousi objektivnost. Co se týká přímých reakcí jdoucích k nám, jako jsou výhružné e-maily, tak se samozřejmě najdou lidé, jenž občas něco napíšou trpce. To ale zažívá každý podnikatel. Výhružné e-maily jsme zaregistrovali až po proprání našich "služeb" v mediích, do té doby bylo ticho.

* Z jakých měst či škol získáváte nejvíce zakázek? Už jste psali i něco pro studenta ze zlínské UTB?

Opět dosti interní informace. Vzhledem k tomu, že nám zákaznici sdělují pouze to, zda mají být dané podklady zpracovány pro střední či vysokou školu, neuvádějí konkrétní zařízení a ani podle adresy nelze s jistotou určit, které školy či města jsou nejvíce zastoupeny.