„Za rok 2020 vyjížděly vozy ZZS ZK ke 186 těhotným ženám. Světlo světa spatřily v sanitce čtyři novorozeňata. Za prvních devět měsíců letošního roku pak eviduje ZZS ZK výjezd ke 132 těhotným, z toho v sedmi případech maminky porodily ještě před příjezdem do nemocnice,“ prozradil přesná čísla mluvčí ZZS ZK Jakub Omelka.

VŠE V JEDNOM BALENÍ

Standardní výbavou sanitního vozu je i balíček pro náhlý porod. Ten se skládá ze dvou částí. Jedna je určena pro novopečenou maminku, druhá pro novorozeně. Balíček pro rodičku obsahuje vše od fyziologického roztoku přes sterilní rukavice až po sáček na uložení placenty. Naopak v balíčku pro dítě jsou například pupeční svorky, izotermická fólie, utěrka na utření dítěte či plena na jeho zabalení.

Své zkušenosti s porody v terénu má velké procento záchranářů a lékařů ZZS ZK. Není však pravidlem, že ke všem tísňovým výzvám vyjíždí se záchranáři i lékař.

„Pokud dispečerka vyhodnotí, že matka během hovoru, ošetřování na místě a transportu neporodí, vyjíždí poskytnout pomoc zdravotnický záchranář a řidič záchranář (RZP),“ vysvětlil šéf Zdravotnického operačního střediska ZZS ZK Libor Zajonc.

„Samozřejmě to neznamená, že dítě nemůže být na světě před příjezdem RZP. I když třeba rodička v době, kdy vytočí tísňovou linku 155, ještě nemá ani kontrakce. To je život,“ usmál se Libor Zajonc.

TELEFONÁTY KONČÍCÍ ÚSMĚVEM

V takovém případě řídí porod po telefonu dispečerka ZZS ZK.

„Za prvních devět měsíců tohoto roku jsem řešila dva telefonáty týkající se překotných porodů,“ potvrdila dispečerka Lenka Kočicová, že se nejedná o ojedinělou událost.

„Pokud porod nastane ještě do příjezdu posádky, všechno je v pořádku a miminko se má k světu, neskutečně se nám uleví. Tyto hovory většinou končíme s úsměvem na tváři,“ dodala dispečerka.