Fanoušky filmů čeká zlínský festival pro děti a mládež, letos zaměřený na dánskou kinematografii, zavítat mohou i na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště. Velkou událostí budou Dny lidí dobré vůle ve Velehradě na Uherskohradišťsku konané u příležitostí tradiční cyrilometodějské pouti.

Začíná se už před prázdninami

Ještě před letními prázdninami mohou milovníci divadla zavítat do Zlína, kde se na konci května koná tradiční festival Setkání-Stretnutie představující současnou českou a slovenskou tvorbu.

Filmoví nadšenci si mohou na přelomu května a června užít dětský filmový festival ve Zlíně, který však kromě snímků pro děti a mládež nabídne řadu doprovodných aktivit, zábavných programů, soutěží, diskusí i koncertů.

Letní škola

Letní filmová škola se bude skládat ze šesti základních sekcí. Například sekce Spektrum pokryje trendy, témata i osobnosti současného filmu, Visegrádský horizont se bude zabývat žánry, osobnostmi i tématy středoevropského prostoru a Zvláštní uvedení přinese ojedinělé a tematicky výjimečné tituly historie. Přijede například portugalský režisér Pedro Costa či skladatel filmové hudby a držitel Oscara Jan Kaczmarek z Polska. Přehlídka se bude konat od 26. července do 3. srpna.

Tohle je rock

Areál vizovické likérky patří tradičně v půlce července hudebnímu festivalu Masters of Rock. Na největší mezinárodní rockový open-air festival v republice přijde například Tobias Sammet se svou metalovou operou Avantasia, německá kapela Accept, punkoví Exploited a poprvé se na festival dostane finská kapela Leningrad Cowboys.

Na konci prázdnin budou Vizovice patřit festivalu Trnkobraní, který se koná již 46. rokem. Letos nabídne návštěvníkům dva dny hudby včetně tradiční soutěže v pojídání švestkových knedlíků a třetí den zábavu v ulicích města.

Nechybí folklor

Na své si v kraji přijdou také vyznavači jiných žánrů. V Luhačovicích na Zlínsku se například koná hudební Festival Janáček a Luhačovice a Akademie Václava Hudečka.

Na několika místech regionu se konají folklorní festivaly, například Liptálské slavnosti, Jánošíkův dukát v Rožnově pod Radhoštěm či Setkání muzikantů v Bílých Karpatech. Na konci léta vystoupí v Kroměříži vojenské hudby. Akce ve Zlínském kraji lidé najdou například na webu Centrály cestovního ruchu Východní Moravy www.vychodni-morava.cz.