Studenti, kteří přišli na přednášku Václava Moravce na téma „novinářská etika", jej odměňují potleskem a svým uznáním. Václav Moravec stojí před studenty a usmívá se. Po celou dobu přednášky byl ke studentům otevřený a studenti mu věřili. Po celou dobu mu rovněž pokládali otázky, z nichž mnohé byly kritické. Za ty uznávaný český novinář dokázal poděkovat.

Otázky pro Václava Moravce

„Divák je inteligentnější, než si myslí politik, a inteligentnější, než si myslí novinář. Divák vidí, kdo kličkuje a kdo mluví pravdu," odpověděl Moravec na otázku, jak je pro něj těžké, aby se ve svém pořadu Otázky Václava Moravce udržel a netlačil na politiky uhýbající s odpovědí. A co si myslí o politicích? „Politici korodují," usmál se na studenty při odpovídání. „Kvůli těm, kteří ožebračují a vysávají stát, přestávají lidé věřit v systém," varoval novinář.

„Přesto jsem optimista, protože vidím variantu, že ti, kteří jsou u moci, to buď pochopí, nebo uspíší svůj pád. Podle mne dělají vše pro to, aby ho uspíšili," dodal. Přestože se známý novinář a televizní moderátor zabývá nejčastěji politikou, na svět se dívá s nadějí. „Buď je to mým pozitivním přístupem, nebo jsem masochista," svěřil se Václav Moravec posluchačům.

Mám to zapotřebí?

„Někdy si říkám, mám tohle zapotřebí? Ale abych to vzdal, tak takovou radost bych některým neudělal," pokračuje. Přiznal také, že občas musí čelit i nepříjemným výhrůžkám a útokům na svou osobu. Studenti se při přednášce hlásili, diskutovali a někdy se i bavili. Přesto dokázal moderátor a novinář publiku prozradit, jak se z něj stal uznávaný moderátor diskusního pořadu ve veřejné televizi.

Televizní moderátor Václav Moravec v rozhovoru říká: Problémy nechávám na věšáku

Ve Wichterleho sále na fakultě managementu a ekonomiky bylo plno. Na přednášku s tématem „novinářská etika" přijel za studenty UTB přední český novinář a moderátor diskusního pořadu České televize Václav Moravec.

Jak se vám líbila přednáška se zlínskými studenty?

Mám takové přednášky rád, protože studenti jsou kritičtí a nabízejí skvělou zpětnou vazbu. Při svých otázkách dávají najevo, jak přemýšlejí, což je skvělé a moc se mi to líbí. Setkání se studenty je vždy jedním ze šťastnějších momentů mé práce.

Nechtěl jste dělat i jinou žurnalistiku než tu politickou? Třeba investigativní novinařinu či si zkusit práci reportéra…

Reportéra jsem dělal i v Afgánistánu, odkud jsme vysílali OVM (Otázky Václava Moravce, pozn. red.) nebo v Iráku. Ale věnuji se i jiným tématům než politice například ekonomice. Kdyby byly OVM jen politickým pořadem, tak v něm nebude hostem profesor Bělohradský.

Snažíme se při tvorbě pořadu obsáhnout širší část veřejného dění než jen politiku. Jiná témata si také užívám v rádiu Impuls v pořadu Impulsy. Dá se říci, že si tam někdy chodím od politiky odpočinout. Zde hovořím s různými lidmi třeba Vojtou Dykem, ale i s mladými nadějnými vědci Akademie věd. Impulsy jsou pro mne taková oáza, když jsem unavený OVM .

Jak se připravujete na vysílání?

Člověk nemá vždy úplně všechny informace, aby mohl jít zcela do hloubky, protože není odborníkem na dané téma. Příprava je kontinuální a pomáhá mi dramaturgyně pořadu Hanka Andělová. Takže je to práce kolektivní. Mnoho z těch témat mi dlouhodobě uvázne v hlavě a to mi přípravu velmi usnadňuje. Už to dělám dvacet let. za tu dobu už si přece jen něco zapamatujete.

Máte nějaké spory s politiky nebo naopak oni s vámi?

Snažím se nemít s politiky žádný problém. Mají-li oni se mnou problém, tak se snažím od toho problému odhlédnout, protože všechny problémy by měl novinář nechávat na věšáku. To je nedoslovný překlad jednoho britského rčení. Znamená to, že své názory a problémy nechává novinář na věšáku před studiem. Pak si je může odnést domů, ale ve studiu by to nemělo být poznat.

Proto když politici začnou hrát nefér hru vůči mně coby moderátorovi, tak se snažím nepřistupovat na tu hru a nenechat se do toho vtáhnout. To, že si vás onálepkují a jeden řekne, že nemáte rád tohoto politika, zatímco druhý řekne, že nemáte rád prezidenta to je jejich problém. Já se to toho nechci účastnit.

Co máte rád a co vás baví?

Teď jsem asi tři čtvrtě roku majitelem chalupy kousek od Prahy směrem na Strakonice. Jsem strašně rád, že ji mám. V dětství jsem vyrůstal v přírodě jsem kluk z vesnice v Orlických horách.

Musím si nachystat přísady rajčat, okurek a paprik. Vysazovat do záhonu je však budu až po „zmrzlících", protože se bojím, aby mi to nepomrzlo. Práce na chalupě a na zahradě je takový můj návrat ke kořenům a relax. Minule jsem vysadil ovocné stromky, třešně a meruňky. To jsou věci, které dávají smysl i ve chvílích, kdy pochybuji nad smysluplností práce, kterou dělám.