Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila ve středu večer opět zákaz užívání prostor v provozovně společnosti SPAR Zlín – Prštné.

Během rána tak k obchodu přicházeli zákazníci, přečetli si cedule s oznámením o uzavření prodejny a s kroucením hlavou zase odcházeli.

Dle vyjádření SZPI zde došlo k závažnému a opakovanému porušení hygienických předpisů. „Je to již druhý zákaz užívání prostor, který SZPI v uvedené provozovně uložila v tomto týdnu," komentoval situaci tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Důvodem k oběma zákazům bylo zjištění výskytu hlodavců. Inspekci vadily myší exkrementy mezi potravinami a hryzáním poškozené obaly zboží i jejich obsah.

Jak dále sdělil mluvčí, SZPI konstatovala, že deratizace
a ostatní přijatá opatření nebyla po úterním uzavření prodejny dostatečná, protože
na jiných místech prodejny opět zaznamenala stopy přítomnosti hlodavců.

„Dokonce v regálu s oleji našli pracovníci SPZI živou myš," poznamenal mluvčí Kopřiva. „Zlínský Interspar byl dnes uzavřen z důvodu zjištěných nedostatků SZPI v souvislosti s výskytem hlodavců," vysvětlil mluvčí společnosti SPAR Aleš Langr. Podle jeho slov řetězec celou situaci od úterka intenzivně řeší.

„Sledují se další možná místa průniků hlodavců do prodejny a zajišťujeme jejich zabezpečení. Od středy je nasazen tým pro zvýšenou deratizaci a úklid," dodal Langr. Ten se také včera nechal slyšet, že řetězec bude žádat SZPI o znovuotevření prodejny „v nejbližších hodinách".

Uzavřením zlínské prodejny ale tratí i další živnostníci, kteří v objektu Intersparu mají své menší prodejny. Podle Langera se jim Spar bude snažit případný ušlý zisk kompenzovat. „S nájemci jsme již v kontaktu. Jedná se o náhradu ztráty ve formě snížení nájemného," uvedl Aleš Langr.

Strach i nejistota

Určitá nejistota i strach ale mezi prodavači sousedících prodejen ve Sparu panuje.

„Vzbuzuje to nedůvěru u zákazníků, myslím si že k těmto situacím by nemělo docházet a neměly by se takto řešit," řekla jedna ze zaměstnankyň lékárny která si nepřála být jmenována. Jejich lékárna je jedním z mnoha nájemců v prostorách zlínského Intersparu.  

„Nikdo nás na to dopředu neupozornil, ráno jsme přišli do práce a neměli jsme se sem jak dostat. Kolegyně přijela až z Karlovic, což není také zadarmo," povzdechla si pracovnice lékárny. Podle jejích slov kromě toho mohou také přijít o své zákazníky.

„Určitě to není správně, základní hygienické předpisy by se měly dodržovat," myslí si Michaela Frolková, jež si vzala den volna, aby mohla navštívit holiče v pasáži. Nad událostmi ve zlínském Sparu jen nevěřícně kroutila hlavou. A nebyla jediná.

„Je to hrozné, co se v obchodech děje, snad to ale už bude v pořádku. V dnešní době aby měl člověk strach si jít koupit do obchodu potraviny," uvedla další z rozhořčených zákaznic Milena Lhotáková.

Inspekce na místě obchodníkovi uložila zákaz užívání prostor a zároveň nařídila stažení všech potravin, u kterých hrozí riziko kontaminace z důvodu přítomnosti škůdců. Společnosti Spar navíc hrozí až třímilionová pokuta za opakovaný prohřešek. Prodejnu navíc bude mít inspekce po událostech posledních dní v hledáčku.

„Běžně provádíme kontrolu provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor pro přítomnost škůdců s odstupem několika dní, aby bylo možné prověřit účinnost deratizace," uzavřel mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Důvod je jediný. Hlodavci mezi potraviny nepatří. Hygienici upozorňují, že konzumace výrobků, které mohly přijít do styku s hlodavci či jejich trusem, může být pro zdraví člověka velmi nebezpečné.

„Hlodavci mohou být zdrojem či rezervoárem různých infekcí," uvedla Eva Sedláčková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

„V našich podmínkách to může být například leptospiróza," vysvětlila Sedláčková. Podle jejích slov, leptospiry z kontaminovaných povrchů mohou do lidského organismu proniknout poraněnou kůží nebo vdechnutím a způsobit různě závažné onemocnění od chřipky až po selhání ledvin a jater.

Jak Eva Sedláčková dodala, dalším onemocnění, které je typické v souvislosti s výskytem hlodavců, je Salmonella, která při nedostatečné tepelné úpravě potravin může způsobit průjmové potíže s horečkou.

„Další infekce jsou u nás extrémně vzácné a nebyly v souvislosti s výskytem hlodavců v posledních letech zaznamenány, například virové infekce nervového systému, nemoc z krysího kousnutí, myší tyfus," vyjmenovala Sedláčková.

Připomněla také, že mezi ohrožené osoby patří především pracovníci deratizačních firem, pracovníci v zemědělství, oslabené osoby a děti, kterým stačí i menší infekční dávka.

SOUVISEJÍCÍ Inspekce nařídila zavřít zlínský Interspar. Kvůli myším

Autor: Jan Žlebek