Předchozí
1 z 12
Další

Radim Holiš (ANO), hejtman Zlínského kraje a zastupitel Rožnova pod Radhoštěm:
Jsem rád, že přišlo k volbám tolik lidí. Zároveň velký obdiv všem kandidátům a hlavně gratulace oběma pánům, kteří postoupili do druhého kola. Hnutí ANO má ve druhém kole Andreje Babiše a bude mu nadále fandit a podporovat ho.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.Zdroj: se svolením Radima Holiše

Jiří Korec (ANO), primátor Zlína:
Jsem strašně moc rád, že přišlo k volbám tolik lidí. Obzvlášť ve Zlíně je volební účast přes 70 procent, což je o dost více, než bylo v minulých prezidentských volbách. Výsledek si myslím, že je dle očekávání. Do druhého kola postupuje Andrej Babiš a Petr Pavel, což mě nepřekvapuje. Tento výsledek jsem očekával.

Za sebe říkám, že u prezidentských voleb by měly být pouze debaty a žádné průzkumy či vyjádření kdo koho bude volit. Nechci nijak ovlivňovat voliče. Lidé mají na výběr už jen ze dvou kandidátů a věřím, že se každý rozhodně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Kvůli průzkumům a médiím jsme se dostali do situace, kdy se lidem řeklo, aby volili jednoho ze tří kandidátů s tím, že ostatní nemají šanci. Myslím si, že to je velká škoda. Proto bychom to neměli dále ovlivňovat svými vyjádřeními, aby to byl ve druhém kole férový souboj.

Jiří Korec - Primátor ZlínaJiří Korec - Primátor ZlínaZdroj: ČTK

Vratislav Krejčíř (Piráti), zastupitel Kroměříže a krajský předseda Pirátů:První kolo skončilo dle mého očekávání, jasně to ukazuje jaké jsou nálady ve společnosti a jak lidé přemýšlejí. Ve druhém kole podpořím Petra Pavla, je to rozhodně člověk, kterého si dnešní těžká doba žádá. Ne populistu a komedianta, který si kupoval přízeň lidi z rozpočtu státu.

Předseda Pirátů Zlínského kraje a místostarosta Kroměříže Vratislav Krejčíř.Předseda Pirátů Zlínského kraje a místostarosta Kroměříže Vratislav Krejčíř.Zdroj: se svolením V. Krejčíře

Jiří Čunek (KDU-ČSL), starosta Vsetína, krajský zastupitel a senátor:Výsledek je bez překvapení, protože vyhrály favorizované osoby. Myslím si ale, že ta soutěž je příliš mediální a není rovnocenná, neboť rozhodovaly především průzkumy veřejného mínění, což mělo za následek, že lidé nevolili podle toho, jak chtěli, ale spekulovali na to, aby jejich hlas nepropadl. Jsem přesvědčen, že mediální zkratka kolem voleb výsledky de facto křiví a v zásadě vyhrává ten, kdo má nejvíce peněz na volby.

Ve druhém kole jsou pro mě oba dva kandidáti z určitého důvodu málo přijatelní. Volit ale určitě budu.

Jiří ČunekJiří ČunekZdroj: Deník / Jiří Kopáč

Radek Vondráček (ANO), zastupitel Kroměříže a poslanec:Výsledek v prezidentských volbách je snad i o trochu lepší než jsem předpokládal. I v druhém kole budu volit našeho kandidáta Andreje Babiše. Především proto, že politická různost prezidenta, vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu brání kumulaci moci.

Radek Vondráček (ANO) 47 let, Kroměříž, dosavadní předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republikyRadek Vondráček (ANO) 47 let, Kroměříž, dosavadní předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republikyZdroj: se svolením politika

Jana Zwyrtek Hamplová (NEZ), senátorka za obvod Kroměříž:
Výsledek jsem předpokládala, šlo jen o to, kolik kdo bude mít procent. Média preferovala tři kandidáty, takže z ostatních nemohl nikdo tzv. zazářit, a přiznejme, že vyloučeno to nebylo, byla tam silná jména. Ta koalice si myslela, že když mezi nimi bude mít dvě jména, má to takzvaně doma. Ale poté, co začala paní Nerudová vystupovat, bylo jasné, že to bylo velké šlápnutí vedle. Tedy z médii preferované trojice se stala dvojice, a ta taky skutečně postupuje. A poté, co Andreje Babiše osvobodil soud, který proti němu byl celou dobu používán, bylo vymalováno. Tedy koalici se vrátila jako bumerang taktika početního přetlaku "svých" a metoda antibabiš - ta pomohla nejvíce jemu, ale to už se mohli soupeři dávno naučit. Zvláště když Andrej Babiš byl už rok v terénu mezi lidmi se zcela profesionální kampaní. Tento výsledek nemohl čekat jen nezkušený člověk stojící zcela mimo politiku.

Koho podpořím ve druhém kole? Počkám si, s čím oba kandidáti přijdou. Osobně bych třeba očekávala, že Andrej Babiš se omluví lidem za dobu covidovou, označí odborníky, na jejichž rady dal, a kteří mu evidentně říkali lži, a to proto, aby za tak závažné kroky mohla být vyvozena odpovědnost. Musí o tom vědět nejvíc, a když vidí, co vychází najevo, jeho osobní pomoc vyvození oné odpovědnosti by byla zcela na místě, a jistě by tím oslovil dva roky diskriminované občany. Měl by s tím prostě zúčtovat… Také bych očekávala pár vět o jeho vztahu k samosprávě, která je pilířem státu, a zachraňuje vždy to, co se nahoře nepovede. Tedy vyjádřit jí podporu. Jako člověk, který čelil dotačním kontrolám, což se děje i obcím a městům, je naopak může víc chápat. A tak dále. Takže si počkám. Všichni ví, že mým kandidátem není rozhodně Petr Pavel, protože by byl prodloužená ruka Bruselu a této vlády, to by musel hodně překvapit, ale abych uvažovala o volbě Andreje Babiše, protože jsem stála mimo jiné dva roky tvrdě proti jeho ministrům zdravotnictví, musela bych bych si to pro sebe velmi pádně a konkrétně zdůvodnit. Své rozhodnutí v každém případě tentokrát včas zveřejním.

Jana Zwyrtek HamplováJana Zwyrtek HamplováZdroj: se svolením Jany Zwyrtek Hamplové

Marian Ležák (PRO Luhačovice), starosta Luhačovic:
Jsem strašně rád za 75 procentní volební účast v Luhačovicích. Lidé ukázali, že to berou zodpovědně a není jim lhostejné, kdo bude hlavou státu. Udělali si čas a přišli hlasovat a to mě moc potěšilo.

Starosta Luhačovic Marian LežákStarosta Luhačovic Marian LežákZdroj: Deník / Jana Zavadilová

Čestmír Vančura (Zlín 21), předseda hnutí a zastupitel Zlína:
Je skvělá zpráva, že ve Zlíně, Zlínském kraji i v celé České republice přišlo k volbám tolik lidí. Lidé zřejmě cítí, že doba je složitá a je čas u toho být. Na to, že je Petr Pavel v politice novou osobností, je jeho vítězství ve Zlíně dobrá práce. Druhé místo v rámci kraje také nepovažuji za špatný výsledek. Jsem rád, že volební kampaň dosud probíhala kultivovaně a moc bych si přál, aby tomu tak bylo i ve druhém kole.

I ve druhém kole volím pana Petra Pavla. V této době to považuji za nejlepší řešení a snad to přispěje i k míru na domácí scéně. Věřím, že to zvládne a přeji mu i nám štěstí.

Ustavující městské zastupitelstvo, 20. října 2022, Zlín. Čestmír Vančura (Zlín 21).Čestmír Vančura (Zlín 21).Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Stanislav Blaha (ODS), starosta Uherského Hradiště a poslanec:

Z mého pohledu velká spokojenost z výsledkem prvního kola prezidentské volby. V kole druhém se pojede prakticky od nuly a je důležité, aby všichni lidé k volbám přišli. Svoji preferenci bychom měli vyjádřit stejně jako v kole prvním. Jak už jsem prezentoval na sociálních sítích před prvním kolem, i ve druhém kole budu volit Petra Pavla.

Stanislav BlahaStanislav Blaha (ODS).Zdroj: se svolením politika

Petr Gazdík (STAN), zastupitel obce Suchá Loz a poslanec:

Můj kandidát je Petr Pavel a překvapilo mě, že voliči dali tak velkou podporu stranickému kandidátovi Andreji Babišovi, zatímco občanský kandidát Petr Pavel byl v našem regionu až druhý.

Petr GazdíkPetr Gazdík (STAN).Zdroj: se svolením politika

Josef Bazala (KDU-ČSL), senátor:

Je velice dobře, že ta voličská účast byla tak masivní a to, že vyhrál Petr Pavel, mě také těší, přestože já jsem v prvním kole volil Pavla Fischera.

Josef BazalaJosef Bazala (KDU-ČSL).Zdroj: se svolením politika

Patrik Kunčar (KDU-ČSL), senátor:

Překvapil mě propad Danuše Nerudové a myslel jsem si že bude mít víc hlasů také Pavel Fischer. Vítězství Andreje Babiše ve většině měst a vesnic na Slovácku je pro mě zklamáním. Volit ve druhém kole budu Petra Pavla.

Patrik KunčarPatrik Kunčar (KDU-ČSL)Zdroj: se svolením politika