Dařilo se všem plodinám, i kukuřici

Na vařené kukuřici si rád pochutná i Pavel Doskočil z Dolního Němčí. „Tady kolem je spousta kukuřice, třeba u Hvozdné, Štípy a jinde, ale na pole ji trhat tajně nechodíme," směje se pobaveně. Kukuřici běžně kupuje.

Kolik je v regionu přesně lánů s kukuřicí, není snadné určit.

„Údaje o kukuřici agrární komora nijak zvlášť nezjišťuje," sdělila Deníku ředitelka Agrární komory Zlínského kraje Dagmar Gracová.

„Dle mých informací ze statistiky Kukuřice na zrno bylo letos ve Zlínském kraji vyseto 5450 hektarů, o něco méně než vloni. U kukuřice na siláž je tomu opačně. Letos 8560, loni 7950 hektarů," vyčíslila ředitelka.

Výnosy silážní kukuřice jsou podle ní velmi dobré a oproti loňskému roku je hodně hmoty.

„Také u zrnové kukuřice slibují výnosy pěknou úrodu, pokud byla řádně ošetřena proti obaleči," dodává zkušeně. Její slova potvrzuje také vedení podniku ZEMET Tečovice, který pěstuje kukuřici pro sklizeň na suché zrno.

„Plocha zrnové kukuřice je v našem podniku proti minulému roku asi o třetinu nižší," naznačuje jednatel společnosti Jindřich Václavek. Porosty zatím vypadají slibně, sklizeň bude zahájena začátkem měsíce října (již v těchto dnech).

Veškeré ošetřené kukuřičné zrno prodává ZEMET Tečovice obchodním organizacím pro výrobu krmných směsí, lihovarům, případně pro potravinářské účely.

„Vlastníme novou sušičku, tím pádem můžeme sušit kukuřici za nižší náklady," dodává Jindřich Václavek.

Přímá spotřeba kukuřice jako potraviny (včetně kukuřičné mouky a kaše) je okrajová a užívá se spíše pro dietní účely nebo jako zdravý doplněk stravy.

„Roste význam sladké kukuřice jako zeleniny, ale jedná se o zcela nevýznamné procento," zmínila Dagmar Gracová z agrární komory.

NA SVAŽITÁ POLE MUSÍ JÍT OBILÍ A ŘEPKA

Kukuřice se přitom může sázet pouze tam, kde není pole svažité. Důvodem jsou velké rozestupy a možný splav půdy. Zemědělci proto musí na svažitá pole sázet obilí a řepku.

Při přívalových deštích hrozí u širokořádkových rostlin, mezi které patří i kukuřice, odnos půdy do potoků a řek. V lánech kukuřice se už v dnešní době neukrývají ani milenci nebo zloději, častěji je útočištěm pro lesní zvěř, která je mezi rostlinami téměř neviditelná i pro zkušené myslivce.

„Jako bývalý myslivec vím, že je těžké ulovit škodnou, když se právě skrývá v kukuřičném poli," zmiňuje Radek Pěšinka z Vizovic.

Celkově mohou být letos zemědělci spokojení. Dařilo se téměř všem plodinám, protože nebyly extrémní výkyvy počasí.

„Obiloviny dopadly třetí rok po sobě velmi dobře, pokud se týká výnosu i kvality. Bohužel se rapidně snížily ceny," vysvětlil Jindřich Václavek. Spokojený je zejména s výnosem řepky. „Je jedna z mála komodit, která drží stabilitu podniku a je o ni zájem," dodává.

KANIOVÁ MARCELA