Technická zaostalost vybavení jeho školy by se však s přílivem peněz ze Zlínského kraje měla do dvou let změnit. Střední odborná škola a Gymnázium (SOŠG) Staré Město má přislíbeno od kraje částku přesahující pětadvacet milionů korun na zakoupení nových strojů a obráběcích center, které dosavadní výuku posunou o několik let dopředu.

Investic se však nemají dočkat pouze ve Starém Městě. Celkem čtrnáct středních škol v celém Zlínském kraji se má dočkat do dvou let investic přesahujících čtvrt miliardy korun.

„Určitě je to skvělá zpráva, protože už dnes jsme na praxích měli problém uplatnit zkušenosti, které jsem si odnášeli z dílen, kvůli zastaralému vybavení. Přechod ze školy do firmy tak bude pro žáky nastupující na náš obor zase o něco snadnější," pochvaloval si Martin Čáslava nově avizované nákupy.

Do SOŠG Staré Město tak mají být nakoupeny nové soustruhy, frézky či CNC stroje. Kromě toho mají být v dílnách položeny lité podlahy pro bezpečné ukotvení pořízené techniky.

„Změna to bude pro naše studenty velká. Už z několika firem jsme měli na naši školu požadavek, abychom inovovali dílny v souvislosti s tím, že samy používají modernější technologie. Zatímco dnes se žáci dívají pouze na virtuální simulaci výroby dílu, pro nějž napsali program v nejnovější verzi programovacího jazyka, s novými stroji si jej budou moci reálně vyrobit," poukázal na nejrazantnější změny v praktické výuce ředitel SOŠG Staré Město Bedřich Chromek.

Kromě nich se v okrese Uherské Hradiště dočkají milionových investic další tři školy. Největší částku, více než padesát milionů korun, obdrží Střední odborné učiliště Uherský Brod. Pro něj je nachystáno osm milionů korun na vybudování univerzálního sportovního areálu a dalších téměř čtyřiačtyřicet milionů korun na učební pomůcky pro obory Klempíř, Tesař, Podlahář či Pekař.

Téměř sedm milionů pak poputuje také do uherskohradišťského gymnázia.

„Peníze půjdou do oprav laboratoří pro chemické, fyzické a přírodovědné předměty. Žáci tak budou mít možnost vyzkoušet si větší a zajímavější experimenty, ale také se pochlubit svými výsledky v soutěžích škol. Naměřené hodnoty jejich experimentů totiž budou mnohem přesnější a tudíž schopné obstát v celorepublikové konkurenci," vysvětlila zástupkyně ředitele Gymnázia Uherské Hradiště Vladislava Zubrová.

Vůbec největší částka poputuje na Střední průmyslovou školu v Otrokovicích, kde bude vybudován zbrusu nový dílenský provoz v centru areálu školy.

„Počítá se, že vznikne pět dílen pro obory Instalatér, Autoopravář, Gumař-plastikář, Autoelektrikář, Autoklempíř a Elektrikář. Ve stávající budově autodílny budou dále provedeny stavební úpravy. Na stejné škole se uskuteční také celková rekonstrukce vnitřních prostor budovy „Jezerka" nacházející se v areálu školy. Objekt je v současnosti využíván jako ubytovací zařízení a v části probíhá výuka oboru kuchař – číšník," upřesnila mluvčí Zlínského kraje Renata Janečková.

Záměry krajských radních, kteří na začátku října projekt schválili, upřesnil bývalý hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

„Schválené investiční záměry se týkají především modernizace výukových prostor na školách a pořízení nového přístrojového vybavení sloužícího pro výuku. Ke spolufinancování většiny těchto akcí využijeme dotace z Integrovaného regionálního operačního programu," dodal.