„Dobrá jahoda je jako krásná žena nebo obraz,“ vysvětluje Šťastný. Podle něj je Lesana na rozdíl od jiných známých odrůd typicky valašská jahoda. „Vyšlechtil jsem ji tady na Valašsku, a proto dosahuje právě tady té nejlepší chuti,“ říká pěstitel.
„Vždycky jsem se snažil získat tu pravou jahodovou chuť. Jiné odrůdy chutnají po medu, banánech nebo ananasu. Lesana je velká a má chuť i aroma lesní jahody,“ popisuje Šťastný.
Lesana je proti jiným více mrazuvzdorná. Má také snížený obsah kyselin, což omezuje dráždivost pro alergiky. Nevýhodou je její větší citlivost ke kořenovým chorobám, ale tuto její vlastnost se daří dalším šlechtěním omezovat.
Pro běžný prodej prý měkká, chuťově však vynikající
O množení Lesany se pokoušejí ovocnáři po celé republice. „Zkoušel jsem ji pěstovat, ale její náchylnost k nemocem způsobuje poměrně velké výpadky, takže k větší produkci se mi zdá nevhodná. Chutově je ovšem velmi dobrá,“ říká například Oldřich Kříž z Plzně. „Pro běžný prodej je poněkud měkká, ale chuťově nemá konkurenci,“ dodal zase pěstitel jahod z Holešova Jaroslav Valenta.
Igor Dostál