Hrad, který byl postaven v letech 1710 až 1713, řadu let chátral. Parta dobrovolníků pracuje na jeho obnově třetím rokem. Letos pracovali na sanaci zdí mezi několika místnostmi hradu.

„Tento rok bychom chtěli v co největší míře zakonzervovat stavební objekt, na kterém nyní pracujeme," řekl pro ČTK předseda spolku Josef Husek.

Cílem revitalizace je podle Huska zejména zachování památky. „Studna i objekt jsou staré tři sta let. Přišlo nám líto, že by to mělo zchátrat natolik, že by tady za pár let byla hromada kamení. Studna má vysokou technickou hodnotu, ta by se zřítila a byla by zasypána," uvedl.

Druhým cílem je podle něj vybudovat v blízkém okolí Vizovic výletní místo. „Před týdnem tady bylo na oslavu dokončení studny sto padesát lidí," podotkl Husek. Spolek finančně podporují zejména místní firmy, peníze dává také kraj a vizovická radnice.

Hrad podle ČTK postupně vlastnilo několik rodů, po roce 1945 jej převzal stát, v roce 1992 lesní správa a poté město Vizovice. V roce 1995 hrad vyhořel, nepodařilo se jej zapsat do Ústředního seznamu kulturních památek ČR. ⋌(hed)

26 metrů krychlových nánosů a suti vybrali brigádníci ze studny. Během čištění narazili v 17 metrech na vodu a do 22 metrů ji museli odčerpávat. Ve 22,5 metru je dno, na něm stojí vyzdívka studny. Po vyčištění postavili i repliku původního dřevěného rumpálu, ten starý se již nedal zrenovovat. Studnu na Janově hradě renovovali dobrovolníci od července 2013, opravu dokončili nedávno. Hotový je už také turistický přístřešek na jižním nádvoří.