Jednou z nich je i Tereza Otáhalíková. K výtvarným uměním měla sklony už jako dítě a dnes je první, kdo začal v módním ateliéru používat laser a plexisklo. S prací nazvanou CRYO_LITIC už reprezentovala zlínskou univerzitu v Praze i v Bratislavě. Nejnověji se představí v Rusku, kde v pátek představí svou kolekci na přehlídce v moskevském Domě módy Vjačeslava Zaiceva.

Za dekorací laserovaným plexisklem s krystalickým tvaroslovím se přitom neskrývá nic tajemného. Podle počítačového modelu se s pomocí laseru vypalují tvary z desky plexiskla. V připravených prvcích se pak udělají dírky, aby se mohly přišít do látky šatů. Práce to však není jednoduchá. Na některých modelech autorka pracovala celý týden. „Poprvé jsme techniku použili pod vedením Márie Štranekové pro bratislavskou přehlídku Orange Fashion. Měla jsem navrhovat šperky a vzpomněly jsme si, že máme na škole laser," říká Tereza.

Technika se dá využít mnoha způsoby. „Z čirého plexiskla se dají udělat celé brýle, z mléčně bílého jsem zase připravovala šperky," vysvětluje. Dříve hledala mladá návrhářka inspiraci na různých místech. Ve světě piercingu a tetování, v hrůzostrašném prostředí starých klinik nebo u motýlů a květin uvízlých v jantaru. K semestrální práci, kterou bude nyní prezentovat v Moskvě, však nebylo nic takového potřeba.

„Rozhodla jsem se pokračovat v práci s plexisklem, abych tuto techniku zdokonalila, protože jsem si tento materiál zamilovala. Pracovala jsem spíše intuitivně. Název jsem vymyslela až na konci, protože mi práce připomíná krystaly, chlad nebo sněhové vločky," vysvětluje Tereza původ názvu CRYO_LITIC.

Přestože si jinak dává záležet na tom, aby se její návrhy daly běžně nosit, ne vždy se toho drží. I CRYO_LITIC měly původně být šaty pro každodenní použití. Nakonec se však i z této kolekce stalo spíše umělecké dílo. Terezu to však nijak netrápí.

„Tak jako bychom si nepověsili domů každý obraz z galerie, tak ne každý model se musí dát nosit," říká autorka s tím, že někdy jde jen, umělecké dílo, na které se člověk rád podívá, nějakým způsobem ho ohromuje nebo šokuje. Věří ale, že se bude její práce Rusům, kteří podle ní mají zdobené věci v oblibě, líbit. Ví o tom své. Část života strávila v Petrohradě, odkud pochází její matka.

Do budoucna si Tereza Otáhalíková hledá nové cíle. Diplomovou práci by chtěla inspirovat svým pobytem v Rusku, ráda by se pokusila navrhnout i kolekci pro muže. „Bude to pro mě výzva, ještě nikdy jsem nic takového nedělala," říká zlínská umělkyně, která má za sebou už i vystoupení v lotyšské Rize.

Do ruské metropole se těší už teď.

„Třeba v Bratislavě byla úžasná přátelská atmosféra, přestože se tam každý den vystřídalo šest sedm účastníků. Ale v Moskvě se představí jen dva hlavní návrháři a šest studentů. Takže to určitě bude něco trochu jiného," vysvětluje.

ONDŘEJ MALÍŠEK