Zatím ve fázi výkupu pozemků je první etapa výstavby R/49. "Jedná se o úsek z Hulína do Fryštáku, do nějž letos investujeme sto devadesát dva milionů. Celkové náklady na tuto část dosáhnou asi sedmi miliard, a podle mých optimistických odhadů bude dokončena v roce 2010," míní ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr. Ve stejnou dobu má být hotovo i prodloužení dálnice D1 z Vrchoslavic do Hulína. Na ni navazující R/49 má podle plánů vést přes Zlín na Slovensko, dostavba celé rychlostní komunikace je ale otázka velmi vzdálené budoucnosti.

Napojení Zlína na tuto silnici a D1 obstará chystaný přivaděč z Fryštáku. "Zprovozněn by měl být do tří let a jeho součástí bude obchvat obytné zóny na Zálešné ve Zlíně. To jsou, co se týče dopravy, současné priority krajského města," upřesnil zlínský radní zodpovědný za oblast dopravy Zdeněk Blažek (ODS). Obchvat povede od křižovatky u supermarketu Kaufland novou komunikací po obvodu zástavby a skončí v prostoru křižovatky u obchodu Lidl na třídě Tomáše Bati. Výraznější dopravní omezení si ale nejspíš vyžádá jen rozšíření stávající dvoupruhové silnice mezi kosteleckým mostem a Kauflandem o dva další pruhy. Kdy však začne budování přivaděče, doposud nebylo přesně určeno. Řidiče ovšem trápí hlavně situace na I/49 mezi Otrokovicemi a Zlínem. "Kvůli těm stavebním pracím se cesta ve špičce protáhne minimálně o půl hodiny," postěžoval si profesionální řidič taxíku Jiří Surý.

Rozestavěný úsek I/49 v Malenovicích však má být dokončen na podzim tohoto roku. "Usnesením Poslanecké sněmovny nám bylo slíbeno šestašedesát milionů korun k letošnímu rozpočtu navíc. Prozatím to nebylo schváleno, ale s problémy a zdržením, kterého jsme se obávali, už nepočítám," zdůraznil vedoucí zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Rostislav Vacula. Nejvzdálenější projekt Zlína v dopravě představuje dlouho diskutovaná komunikace po pravém břehu Dřevnice, která spojí Otrokovice se Zádveřicemi. Ta má za cíl ulehčit auty zahlcovanému centru Zlína. "To se však do konce volebního období v roce 2010 stihnout nedá. Budeme rádi, když zvládneme připravit plány," míní radní Blažek.