Jak ale praxe ukazuje, tento druh výchovy smysl má a dokonce se uvažuje nad tím, že bude jedním z povinných předmětů.

Je to vidět takřka na každém kroku. Rodič, který s dítětem přebíhá cestu na červenou nebo mimo přechod. Rodič s dítětem, který jezdí na kole přes přechod pro chodce nebo v jednosměrné ulici. „Bohužel děti si často berou od rodičů špatný příklad," konstatoval zástupce pro Zlínský kraj za Besip Zdeněk Patík.

Dítě leckdy napomene rodiče

Právě od těchto chyb, které mohou mít i velmi vážné důsledky, má dítě odradit dopravní výchova. „Sám jsem byl svědkem toho, když dítě svého rodiče napomínalo, že po přechodu se nemá jezdit na kole. Takže své ovoce to jistě nese," poznamenal Patík.

Podle něj je ale na tom Zlínský kraj z hlediska dopravní výchovy velice dobře. Dokonce si drží druhé místo v republice co do počtu škol, které se těchto kurzů zúčastňují.

„U nás je to asi pětaosmdesát procent základních škol, čímž jsme hned za Libereckem," pochvaloval si zástupce Besipu.

Policisté průkazy u dětí vítají

Na žáky čtvrtých tříd čeká vždy pět hodin teorie a pět hodin praxe, které se odehrávají na dopravních hřištích. Těch je ve Zlínském kraji celkem deset. Jediná lokalita, kde tato plocha chybí, je zatím okolí Valašskokloboucka a Brumova-Bylnice.

„Tento nedostatek už ale řešíme, a v dohledné době by se tak školy mohly dočkat hřiště v Brumově-Bylnici," prozradil Zdeněk Patík.

Každý cyklista, který úspěšně absolvuje písemné zkoušky a jízdy, dostane průkaz. Zatímco dříve měl podobu papírové karyt, dnes vypadá spíše jako opravdový řidičský průkaz. „Obsahuje kromě základních osobních údajů i fotografii a důležitá čísla na záchranáře," popsal dále zástupce Besipu.

Úspěšný absolvent by pak takový průkaz měl nosit s sebou. I když vyloženě povinnost to není.

„Pravda je, že se průkazem dítě nemusí při kontrole policistovi prokazovat. I když já se poměrně často setkávám s dětmi, které jej velmi rády ukazují," poznamenal Zdeněk Patík.

Nicméně i tak plní průkaz poměrně důležitou funkci. Jde vlastně zároveň o takový první doklad totožnosti dítěte. „Pokud jej vozí s sebou, lze podle něj v případě nehody zjistit totožnost dítěte," vysvětlil zástupce Besipu.

Zatímco doposud je dopravní výchova spíše nepovinnou součástí výuky, je dost možné, že se v nejbližší době ocitne mezi povinnými předměty. Zástupci Besipu už na tom pilně pracují.