„Zákazníci opravdu hodně řeší ceny, podle nich dovolenou i vybírají,“ uvádí Dana Zbořilová z cestovní kanceláře Inna ve Zlíně. „Různé nabízené slevy jsou pak prvořadé. Letos byl velký zájem o předsezonní slevy,“ upřesňuje.

To, že peníze jsou rozhodujícím faktorem pro zákazníka, potvrzují i jiné cestovní kanceláře v kraji. „Cena určitě rozhoduje, projevuje se to třeba tak, že zákazníci preferují takzvané zájezdy na poslední chvíli,“ potvrzuje pracovnice cestovní kanceláře Vsacan Tour ve Vsetíně Markéta Kajšová.
„Když už dovolená v zahraničí, tak lidé začínají preferovat poznávací zájezdy. Nejčastěji Tunisko, Egypt a vrací se i Chorvatsko a Řecko. Zaznamenáváme letos i zvýšený zájem o pobyty v termálních lázních na Slovensku,“ pokračuje Markéta Kajšová.

Na zájmu zákazníků o stejné lokality jako v loňském roce se zástupci cestovních kanceláří v kraji shodují. „Zájemci ze Zlínského kraje se v poptávce nijak neliší od zájemců z jiných regionů,“ uvádí vedoucí cestovní kanceláře Omnitour ve Starém Městě u Uherského Hradiště Veronika Hlobilová. „Cena je samozřejmě tím rozhodujícím faktorem. Lidé nejvíce preferují zájezdy do deseti tisíc korun na osobu,“ dodává.

Čtyřčlennou rodinu, která chce dovolenou v Chorvatsku, vyjde pobyt minimálně na dvacet pět tisíc korun, i s nabízenými slevami. „Starší lidé, ale mnohdy i rodiny s dětmi to řeší například dovolenou v některém penzionu v České republice,“ říká Dana Zbořilová ze zlínské cestovní kanceláře Inna.
„Rozhodli jsme se s přítelem pro pár dnů v některém z kempů v Beskydech. Vybrala jsem jeden z nejlevnějších, protože jsme nechtěli drahou dovolenou. Užili jsme si to i v Česku,“ popisuje Anna Polická ze Zlína.

To, že ne všichni si mohou dovolit vyjet na několik dnů do zahraničí, znamená vyšší zájem o domácí rekreační zařízení. To potvrzuje také správce Autokempu Koryčany na Kroměřížsku Karel Smělík. „Ten zájem je rok od roku větší. Samozřejmě všechny nejvíc zajímá cena,“ říká správce kempu.