Žije tam sice jen kolem dvou set obyvatel, zato se ale mohou pochlubit po prvním kole prezidentských voleb volebním unikátem. Jsou jedinou obcí na Zlínsku, kde první kolo vyhrál Jiří Drahoš. „Vyhrál u nás Jiří Drahoš, protože chceme změnu,“ komentuje mi výsledek voleb Jaroslav Machů, kterého potkávám po projíždění a procházení obcí. Zprvu nebylo nikde vidět ani živáčka. Nakonec narážím na muže sedícího v bílé dodávce a přes otevřené okénko mi říká, že je mu zmíněný kandidát na prezidenta celkem sympatický.

„My chceme, abychom šli do unie, nechceme na Východ. Kdybych Drahoše potkal a mohl mu něco říct, tak bych mu pověděl, aby měl rozum, šel do unie. Ale měl by být zdrženlivější k určitým věcem, které jsou choulostivé pro obyvatelstvo naší země,“ říká Jaroslav Machů.

Na nynější předvolební boje se dívá tak trochu skrze prsty. „Je to prostě zajímavé. Hlavně mi vadí, že politici lžou, kradou a nejsou slušní a lidi to při volbách neberou v potaz,“ loučí se se mnou s těmito slovy Jaroslav Machů.

O ulici dál zrovna z domu jen tak bez bundy vychází Ladislav Hetmer. Poté, co se ho ptám, zda ví, že v jeho obci jako jediné v regionu vyhrál Jiří Drahoš, kroutí nevěřícně hlavou.

„To jsem tedy nevěděl a nechápu, proč tu Drahoš vyhrál. To se tedy hodně divím. Já bych ho v žádném případě nevolil, i když je stejně starý jako já, má 68 let,“ pohoršuje se nad obecními výsledky senior z Podhradí. „Po prvním kole už slavil, jako kdyby byl vítěz. Sice postoupil…“ kroutí hlavou Ladislav Hetmer, který dal hlas Miloši Zemanovi a dá mu jej prý i v druhém kole.

„V každém případě Zeman ví, o čem ten post je. I když má někdy takové průpovídky, že je to až blbé. Co jsem teď sledoval předvolební diskuse, tak si myslím, že Drahoš na to nemá. Chodí teď do vesnic či měst sbírat hlasy,“
říká mi senior. Předvolební boje jsou už podle něj přehnané. Nad představou, že by se Jiří Drahoš stal prezidentem, maličko zvyšuje hlas.

„Na rozdíl od Zemana Drahoš zkušenosti nemá. Teď je bude získávat od těch, které si tam pozve, kteří možná ani nemají ponětí, co mají dělat. A bude chytat leda tak rozumy od druhých,“ dodává senior z Podhradí.

Zajímavé, říkám si. V obci, kde vyhrál Zemanův protikandidát, natrefím zrovna na silného zastánce současného prezidenta…

Jiří Drahoš poskytl 24. ledna v Praze rozhovor Deníku.
Jiří Drahoš: S premiérem bych usiloval o zrušení migračních kvót

Haluzice – Zahalená do čerstvé sněhové pokrývky mě vítá maličká, klidná obec Haluzice.

Sotva do ní vjíždím, po pár vteřinách jsem zase na konci. Obec totiž čítá jen necelou stovku obyvatel. Nemají tam žádný obchůdek ani hospůdku. Zato v prvním kole prezidentských voleb se vlivem malého počtu obyvatel mohli pochlubit poměrně vysokou volební účastí. Z 69 oprávněných voličů komise nakonec sečetla jednapadesát platných hlasů, z nichž více než polovinu získal Miloš Zeman. Haluzice jsou tudíž Zemanovi.

„Volil jsem ho, protože ho považuji za našeho Winstona Churchilla,“ říká mi mezi otevřenými dveřmi do svého domu Ladislav Slámečka, který mi otevřel hned na první zazvonění. I když je Zemanovým zastáncem, vadí mu na něm jeho vulgarity, se kterými to současný prezident prý už přehání.

„To mu hodně zazlívám. Říct za každým druhým slovem nějaké sprosté slovo, to už je moc. Více bych si ho vážil, kdyby byl slušným prezidentem,“ netají rozhořčenost obyvatel Haluzic. Ve druhém kole ale prý Zemana opět podpoří. „Drahošovi rozhodně hlas dávat nebudu,“ dodává obyvatel malé horské vesničky, která leží západním směrem od města Valašské Klobouky.

I když jsou Haluzice prozatím Zemanovy, taková Helena Hlavicová se pod to odmítá „podepsat“. Pobývá doma, před pár dny si totiž zlomila ruku.

„Hlavně taky nespadněte,“ usmívá se na mě obyvatelka, varuje mě ohleduplně před náledím. Svěřuje se mi, že volila Jiřího Drahoše a v druhém kole mu dá rovněž hlas. „Pan Zeman na mě působí strašně divně. Před časem všude sliboval, že se nezúčastní žádné besedy a rázem už jich má několik za sebou. Už to rozjel moc ve velkém,“ kroutí hlavou Helena Hlavicová.

Že zrovna v její obci tolik lidí volilo Miloše Zemana, vysvětluje tím, že u nich žije hodně starých lidí. Ona sama prý ještě rok bude chodit do práce. Před pěti lety však i ona volila nynější hlavu státu. „Ale tehdy to bylo spíše na truc Karlu Schwarzenbergovi. Zeman se mi zdál rozumný, nebyl to žádný spící dědek. Dneska si říkám, o co mu
o co mu vlastně jde? Už má své roky, zdravý zrovna také moc není…,“ krčí rameny Helena Hlavicová. Kdyby prý potkala Jiřího Drahoše, se kterým sympatizuje, řekla by mu, že mu fandí. „A našemu prezidentovi? Toho bych raději potkat nechtěla,“ dodává se smíchem.

A co na volební výsledek říká starostka obce Stanislava Zvonková? „Je to věc voličů, komu dají svůj hlas, koho si představují, že povede naši zem. Zkrátka dali hlas tomu, komu více důvěřují,“ hodnotí šéfka obce.