Drogová scéna se mění. Přibývají desítky experimentálních drog, jejichž účinky jsou často neznámé, říkají detektivové.

Jedná se především o zcela nové, chemické sloučeniny, často experimenty s nejasnými účinky.

Evropská zpráva o drogách ukázala, že drogová problematika je nyní mnohem komplexnější a k dispozici je mnoho látek, které ještě před dvaceti lety uživatelé neznali.

Jedná se o zjištění až dvou nových psychoaktivních látek týdně. Nové látky stále více napodobují kontrolované drogy. Celkově jich už Evropské centrum monitoruje přes 450. V roce 2014 bylo hlášeno 101 nových psychoaktivních látek a od té doby jejich počet i nadále stoupá.

Čtěte také: Muži, který zabil matku mačetou, soud prodloužil ústavní léčbu o dva roky

„Internet hraje v nabídce a prodeji drog stále větší roli a on-line lze koupit jak nové psychoaktivní látky, tak zavedené drogy.

Používá se jak „viditelného webu" (který je přístupný pomocí běžných vyhledávačů, pozn. red.), tak i „neviditelného webu" (které jsou přístupné pomocí šifrovacích programů, pozn. red.)," upozorňují detektivové.

Na webu obvykle dochází k platbě pomocí kryptoměny bitcoin. Nebezpečí těchto drog kromě neznámých účinků spočívá také ve formě, v jaké se distribuují.

„Obvykle se užívají formou tripů, tedy malých papírových čtverečků nesoucích potisk, které jsou napuštěné roztokem obsahujícím dané drogy," vysvětlují detektivové. Nebezpečí spočívá v tom, že podobné papírky se snadno vlezou do peněženky, a jejich zachycení je tak velmi komplikované.

MARIHUANOU TO ČASTO VĚTŠINOU ZAČÍNÁ

V prosinci 2015 realizovalo NMS ve spolupráci s agenturou Ppm factum research výzkum Prevalence užívání drog v populaci ČR. Šlo o pátou vlnu každoročního omnibusového šetření s cílem monitorovat rozsah zkušeností respondentů starších 15 let s vybranými nelegálními návykovými látkami.

Celkem bylo osloveno 1050 respondentů starších 15 let. Některou nelegální drogu užilo někdy v životě celkem 34,5 % dotázaných ve věkové kategorii 1564 let (43,2 % mužů a 25,7 % žen).

Čtěte také: Zakuklenec z křoví sledoval děti

Mezi nejčastěji užívané nelegální návykové látky v populaci patří marihuana, následovaná extází, halucinogenními houbami a pervitinem.

Heroin je v České republice a v celé Evropě na ústupu, což potvrzuje i Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost. Zájem o marihuanu však stále roste a i uživatelé návykových látek ve Zlíně kopírují obecné trendy.

„Marihuana se může zdát neškodná a často se vede boj za její legalizaci. Málokdo si uvědomuje, že právě marihuana patří mezi startovní drogy," připomínají zlínští detektivové.

„PERNÍKOVÁ" KRIMINALITA

Právě z marihuany podle zkušeností detektivů přechází uživatelé na tvrdší drogy.

„Nejčastěji se jedná o pervitin, který je poměrně snadné vyrábět," vysvětlují detektivové.

„Velká část uživatelů pervitinu se zároveň jeho výrobou živí," popisují drogový svět.

„Navaří dávku pro sebe, aby ukojil svou závislost. Další část dá slečně, která s vařičem obvykle žije, protože se do něj předtím zamilovala a teď už se jej drží jen kvůli snadné cestě k drogám. Ta slečna obvykle slouží jako dealer, čímž si jakoby zaslouží svou dávku od vařiče," popisují začarovaný kruh detektivové.

Čtěte také: Na Zlínsku je průměrný důchod více než 11 tisíc korun

„Dealuje se v klubech, na zábavách i po předchozí dohodě přes telefon. Obvykle jim vydělané peníze stačí na nákup surovin na novou dávku, takže se dřív nebo později uchylují k drobné kriminalitě, aby měli na základní životní potřeby," upozorňují detektivové na hlavní nebezpečí spojené s drogovou kriminalitou.

KOKAIN VE VELKÉM, ALE PRO MÁLO LIDÍ

Kromě pervitinu patří mezi často užívané drogy extáze, obvykle mezi mladými v klubech. Je vyhledávána pro své povzbuzující účinky. Specifický trh pak představuje prodej kokainu.

„Kokain je poměrně drahá droga, takže si ji často pořizují spíše movitější uživatelé, kteří ji používají jako nakopávač," popisují detektivové. Jeho společenská závadnost na rozdíl od pervitinu je tak na první pohled menší.

„Záleží, kdo kokain užívá a zda má negativní vliv na jeho rozhodování. Pokud se bavíme o uživatelích kokainu, často hovoříme o manažerech na vysokých postech. Kriminalita spojená přímo s pervitinem je explicitnější," naznačují rozdíly mezi stimulačními drogami detektivové.

Hlavní možnost boje proti drogám je podle detektivů kvalitní prevence jak ve školách, tak v rodině.

Čtěte také: Ve Zlíně vyrostou dva komplexní přepravní uzly. Jeden i v Přílukách

JAKUB MIKEL