Camp Patriot v Držkové na Zlínsku se v sobotu ráno zaplnil vozidly, vozíky, přívěsy, koly, kárami i koloběžkami. Do toho se ozýval všudypřítomný štěkot.

Všeobecný psí rámus ale nikomu nevadil. Jedná se totiž o psí závodníky, kteří si v sobotu přijeli na Držkovou užít dvoudenní pohodovou akci.

Soutěž probíhá v několika kategoriích - jedná se o otevřený závod.

"Letos nám přálo počasí a je to vidět i na návštěvnosti i počtu psů," těšilo za organizátory Pavla Šarmana.

Fastav Zlín - FC Baník Ostrava. Ilustrační foto.
Na Letnou míří Sparta, na led Olomouc. Policie posílí hlídky

Podle jednoho z hlavních pořadatelů akce Jaroslava Šarmana, závodů psích spřežení se za víkend účastní několik desítek psů. "Ten počet se průběžně mění," vysvětlil organizátor.

Do Držkové se sjeli lidé s čtyřnohými parťáky z celého kraje, ale i od našich krajských sousedů. Většinou s sebou přivezli aljašské husky, sibiřské husky ale i aljašské malamuty nebo retrívry.

Na startovní čáru se postavily ale i například border kolie. Mezi největší čtyřnohé bojovníky patřila v sobotu Majda, čtyřletá čivava, která se však rozhodně neztratila a trasu si se svou majitelkou proběhla také.

"Strašně ji to baví je to můj tréninkový partner při běhání. Uběhne i šest kilometrů, s přehledem běží i u koloběžky. Když takhle běháme, moc ji to baví, myslí si, že je velký pes," smála se její majitelka Jana Ščotková z Hošťálkové, kterou doprovázel manžel Libor.

Supermarket TESCO v Malenovicích ve Zlíně.
Tesco v Malenovicích nahradí menší prodejny

Podle Báry Vlčkové z Lipové-lázně, nejrychlejší psí výkon byl necelých 33 kilometrů za hodinu, průměrná rychlost psích šampionů byla kolem 13 kilometrů v hodině. "Záleží, jaké tratě běhají," připomněla Bára Vlčková.

Akci si nenechali ujít ani místní lidé kteří postávali u trati závodu. Bavili se a se zájmem si prohlíželi psí závodníky.

"Soused má psa a ten už od čtvrtka štěkal, i v noci. Asi se už na tento závod těšil. Ale tuto akci máme rádi a vždycky se na závody psích spřežení chodíme dívat. Navíc to není automobilový závod, takže nás neruší burácení motorů," pochvaloval si Jiří Šarman z Držkové.